Acasă Actualitate Agenția Europeană pentru Aviație: Unele avioane civile ar putea deveni, din greșeală,...

Agenția Europeană pentru Aviație: Unele avioane civile ar putea deveni, din greșeală, ținta unor rachete, din cauza războiului

Agenția Europeană pentru Aviație: Unele avioane civile ar putea deveni, din greșeală, ținta unor rachete, din cauza războiului
Agenția Europeană pentru Aviație: Unele avioane civile ar putea deveni, din greșeală, ținta unor rachete, din cauza războiului (Foto: Unica.ro)

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a avertizat joi cu privire la riscurile cu care s-ar putea confrunta companiile aeriene din cauza războiului din Ucraina. EASA spune că printre acestea se numără posibile atacuri cibernetice și chiar lovirea accidentală a unor avioane civile, scrie Reuters.

„După cum au arătat războaiele anterioare, identificarea greșită este ușoară în arenele confuze ale războiului. Amplificarea acestui risc este comună pentru toți combatanții. Dacă adăugăm posibilitatea bruiajului echipamentelor și instrumentelor electronice care sunt folosite pentru navigația avioanelor, atunci este ușor de observat potențialul ca aeronave civile să fie ținta unor rachetelor sau a armelor ghidate prin radar”, se arată într-un document publicat online.

Avertismentul a fost formulat la modul general

Declarația EASA nu precizează dacă avertismentul său se referă la spațiul aerian al Ucrainei, dar a fost formulat la modul general, legat de riscurile pentru avioane generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Autoritatea de reglementare a adăugat că există și riscuri legate de creșterea numărului de operațiuni militare care utilizează aeroporturi civile și de faptul că „dronele și aeronavele militare care operează în zona de conflict pot încălca din neatenție spațiul aerian civil adiacent”.

Exit mobile version