Acasă Actualitate Decizia finală în dosarul Colectiv, așteptată astăzi

Decizia finală în dosarul Colectiv, așteptată astăzi

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti vor da astăzi decizia definitivă în dosarul principal al incendiului de la Colectiv, după ce au amânat deja de două ori pronunțarea. Patronii clubului, pirotehniștii, pompierii și responsabilii din administrație vor afla dacă vor merge sau nu la închisoare.
Pedepsele sunt cuprinse între trei şi aproape treisprezece ani şi au fost stabilite pe fond de Tribunalul Bucureşti. Curtea de Apel va hotărî, după caz, dacă menţine, majorează sau reduce aceste pedepse.

Patronii clubului şi proprietara firmei care a adus artificiile au primit cei mai mulţi ani de închisoare.

Un al doilea dosar Colectiv, aflat încă în faza de judecată, vizează îngrijirile medicale primite de tinerii răniți în incendiu.

38 dintre ei au murit, deşi au scăpat din flăcări şi au ajuns la spital. În total, 65 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din clubul Colectiv.

La termenul trecut, judecătorii au transmis că au luat decizi amânării din cauza complexității deosebite a speței, dar și pentru că avocaţii părţilor au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanţă în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022. Instanța a mai spus că are nevoie de timp și pentru deliberare şi redactarea hotărârii.
În cazul in care nu va fi o nouă amânare, sentința se va da la condică.

Condamnările Colectiv în prima instanta date de Tribunalul Bucureşti

Inculpații din primul dosar, adică patronii clubului , pirotehniştii , directorul firmei de artificii , pompierii ISUBIF , primarul Piedone şi funcţionarele de la Primăria Sectorului 4 ar putea primi verdictul final.

  • Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv
  • cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
  • Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare
  • pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani
  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Exit mobile version