Acasă Actualitate Primele sume din PNRR ar putea merge la ANAF și la autostrada...

Primele sume din PNRR ar putea merge la ANAF și la autostrada A3

Primele sume pe care le putem trage deja din avansul PNRR sunt pe o reformă făcută de Ministerul Finanţelor, pentru ANAF. Respectiv pentru legarea caselor de marcat, unde sunt prevăzute 150 de milioane de euro, a spus vineri ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Un alt exemplu unde ar putea merge banii din PNRR este cel al autostrăzii A3.

Guvernul României a adoptat vineri Ordonanţa de urgenţă care reglementează cadrul instituţional, fluxurile financiare şi modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat MIPE într-un comunicat.

Case de marcat
Case de marcat

Ordonanţa de urgenţă reglementează în detaliu cadrul instituţional pentru implementarea PNRR şi stabileşte fluxurile financiare, de monitorizare, verificare şi control a utilizării fondurilor alocate.

Astfel, MIPE va exercita toate atribuţiile de monitorizare, verificare, control şi constatare, întocmire şi semnare a cererilor de plată transmise Comisiei Europene în vederea atragerii fondurilor alocate.

Totodată, actul normativ reglementează modalitatea de alocarea fondurilor către instituţiile care coordonează implementarea reformelor şi investiţiilor prevăzute în PNRR. Mecanismul are la bază principiul planificării bugetare şi prevede alocarea în bugetele coordonatorilor de reforme a sumelor din PNRR, precum şi a finanţării naţionale, dacă este cazul.

Finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro

România are pentru anul viitor o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program. Pentru anul 2021 şi primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane din care 6 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro. Prima transă din prefinanţarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, a fost plătită României la începutul acestei luni.

Din cele 29,2 miliarde euro, 14,24 miliarde de euro sunt finanţări nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro – împrumut acordat în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Exit mobile version