Acasă Actualitate Urşii agresivi care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi împuşcaţi...

Urşii agresivi care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi

Urşii agresivi care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi. Săptămâna viitoare se va aproba
Urşii agresivi care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi. Săptămâna viitoare se va aproba

Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunţat că Guvernul a avut joi, în primă lectură, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile împotriva urşilor.

El a adăugat că intervenţia în cazul unui risc împotriva populaţiei va fi făcută gradual, în prima fază prin îndepărtare, apoi prin tranchilizare sau relocare şi ca ultimă soluţie va fi folosită împuşcarea sau eutanasierea. Acesta a mai spus că speră ca săptămâna viitoare această OUG să fie adoptată, în cazul în care are toate avizele necesare.

„Am prezentat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Mediului prin care propunem o procedură de intervenţie imediată, dacă în intravilan există un pericol iminent la adresa siguranţei şi sănătăţii locuitorilor”, a spus ministrul de resort.

Actul normativ are la bază o directivă europeană din domeniu

Potrivit acestuia, actul normativ are la bază o directivă europeană din domeniu, precum şi datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 şi intervenţiilor jandarmilor.

„Scopul acestei ordonanţe de urgenţă este salvarea vieţilor şi a bunurilor create de om, care sunt valori esenţiale protejate de stat, conform Constituţiei”, a arătat el.

El a precizat că e foarte important ca intervenţia să fie făcută gradual.

„Gradualitatea e cea mai importantă în aceste intervenţii. Trebuie să se intervină gradual, împuşcarea să fie doar în cazul în care reprezintă un risc iminent la adresa vieţii cetăţenilor. În proiectul de OUG am păstrat varianta deciziei prin majoritatea celor din echipa de intervenţei. Vom avea o discuţie cu dl ministru Bode pentru a clarifica câteva aspecte în ceea ce priveşte luarea deciziei. Intervenţia graduală începe cu îndepărtarea exemplarelor. În cazul în care tranchilizarea sau relocarea nu dau rezultate, se poate interveni prin extragere, eutanasiere sau împuşcare, dacă primele două metode nu dau rezultate”, a mai spus ministrul Mediului.

Metoda îndepărtării sau relocării

Acesta a mai spus că în cazul ursoaicelor intervenţia va fi făcută prin metoda îndepărtării sau relocării, iar dacă se ajunge la o metodă mai drastică, atunci puii acestora vor fi relocaţi şi costurile suportate de stat, prin minister.

„Am specificat explicit în proiectul de OUG că în cazul exemplarelor de sex feminin, intervenţia se va face cu metoda îndepărtării sau relocării. În cazul în care trebuie intervenţie în care va fi extras exemplarul, puii vor fi relocaţi pe costurile ministerului. Gestionarea exemplarului în cazul eutanasierii sau extragere prin împuşcare se va face prin Garda Forestieră. Gestionarea exemplarelor se face de către gestionar sau Garda Forestieră”, a mai explicat Tanczos Barna.

Exit mobile version