Acasă Actualitate Președintele Lukaşenko, ținta unui atac dejucat de serviciile secrete

Președintele Lukaşenko, ținta unui atac dejucat de serviciile secrete

Belarusul a renunțat, prin referendum, la neutralitatea nucleară
Belarusul a renunțat, prin referendum, la neutralitatea nucleară

Serviciile secrete din Rusia şi Belarus au anunţat sâmbătă că au dejucat un atac asupra preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, scrie Agerpres.

FSB şi serviciile de securitate belaruse au arestat doi bărbaţi la Moscova. Unul dintre ei are şi cetăţenie americană.

Într-o înregistrare video, şeful agenţiei secrete KGB din Belarus, Ivan Tertel, afirmă că au avut loc pregătiri pentru o revoltă armată.

El a spus că scopul era răsturnarea conducerii ţării şi uciderea preşedintelui, a familiei sale şi a altor oficiali de rang înalt.

Conform acestui plan, a mai precizat Tertel, mai multe clădiri-cheie din Belarus urma să fie ocupate.

Lukașenko și teama de o revoluție ca în Ucraina

Lukaşenko a alimentat în mod repetat teama în rândul populaţiei, sugerând că oponenţii săi pun la cale o lovitură de stat violentă, reaminteşte DPA.

În contextul în care protestele în masă împotriva sa continuă, el a declarat, de asemenea, că a împiedicat declanşarea unei revoluţii ca în Ucraina vecină.

După alegerile prezidenţiale de la 9 august anul trecut, care au fost considerate de opoziţie ca fiind fraudate, sute de mii de persoane s-au adunat uneori în stradă pentru a cere demisia lui Lukaşenko şi organizarea unui nou scrutin.

Deşi el şi-a proclamat victoria cu 80,1% din voturi, UE nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte şi a adoptat sancţiuni împotriva Minskului.

Lukaşenko se bazează pe sprijinul Rusiei, cel mai important aliat al său.

Exit mobile version