Acasă Actualitate Generalul Ion Petrescu, cel care l-a înfruntat pe Ceaușescu, a murit

Generalul Ion Petrescu, cel care l-a înfruntat pe Ceaușescu, a murit

Doliu în lumea academică: Generalul Ion Petrescu care l-a înfruntat pe Nicolae Ceaușescu a murit
Doliu în lumea academică: Generalul Ion Petrescu care l-a înfruntat pe Nicolae Ceaușescu a murit

Academicianul Ion Petrescu, general al Armatei, profesor universitar și cetățean de onoare al municipiului Brașov a încetat din viață, a anunța Primăria municipiului Brașov.

Ion Petrescu s-a născut la 4 februarie 1928, în Râmnicu Sărat. La vârsta de 16 ani s-a înrolat în Batalionul de Transmisiuni al Corpului 7 de armată, participând la bătălia de la Budapesta.

A absolvit Școala de Ofițeri de Jandarmi în 1948, și a fost asistent, lector, conferențiar și profesor în instituții de învățământ superior din Ministerul de Interne.

În urma unei stări conflictuale cu Nicolae Ceaușescu a fost trecut, pe nedrept, în rezervă când era deja licențiat în 4 facultăți.

Distincții și premii

În 1972 a primit titlul de doctor în științe economice, iar în 1976 pe cel de doctor în științe psihologice. Din aceste poziții a devenit un specialist consacrat, un marcant cadru didactic și un cerecetător reputabil, fiind, de asemenea, întemeietor al școlii științifice – Școala de Management din Brașov, cât și un întemeietor al Școlii Doctorale de Management la Universitatea ,,Lucian Blaga’’ din Sibiu.

Era autor sau coautor a 118 cărți, cursuri, monografii, publicând de asemenea și peste 200 de articole ce abordează în special problemele eficienței economice și a celei manageriale.

Din 2004 era și cercetător științific gradul I al Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei Române unde investiga problemele performanței și satisfacției în activitatea de cercetare științifică.

Pentru meritele sale domnul Ion Petrescu s-a bucurat de recunoașteri cum ar fi:

  • Membru de Onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România,
  • Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei,
  • Membru corespondent al Academiei Americano-Române,
  • Doctor Honoris Causa al Universității ,,Lucian Blaga’’ din Sibiu și al Academiei de Studii Economice a Moldovei
  • primirea Premiului Academiei Române ,,Virgil Madgearu’’ pentru cartea ,,Managementul social’’,
  • premiul Oskar-Capital pentru cea mai bună carte economică,
  • Medalia de Aur pentru România din partea Insitutului de Biografii al Statelor Unite ale Americii,
  • Diploma ,,OM al Mileniului’’ din partea Institutului Internațional de Biografii de la Cambridge  pentru serviciile aduse în domeniul managementului., potrivit newsbv.ro.

Exit mobile version