Acasă Actualitate Fântâna arteziană din Geneva, simbol al orașului, rămâne închisă și în al...

Fântâna arteziană din Geneva, simbol al orașului, rămâne închisă și în al doilea val al pandemiei

Fântâna arteziană din Geneva, simbolul orașului, rămâne închisă și în al doilea val al pandemiei
Fântâna arteziană din Geneva, simbolul orașului, rămâne închisă și în al doilea val al pandemiei

Celebra fântână arteziană din Geneva, inaugurată în 1891 și al cărei jet se înalţă până la 140 de metri deasupra oraşului, nu va fi repornită, autoritățile dorind să marcheze astfel al doilea val al pandemiei care afectează grav Elveţia, informează AFP, citată de agerpres.

Fântâna numită „Jet d’Eau” (Jetul de Apă), care este în prezent oprită pentru lucrări anuale de întreţinere, urma să fie pornită pe 12 noiembrie, însă Consiliul de Stat din cantonul Geneva a decis suspendarea repornirii.

„Având în vedere situaţia sanitară actuală din Elveţia şi Geneva, asociată pandemiei de Covid-19, Consiliul de Stat a decis să pună temporar emblema oraşului Geneva „la adăpost” în faţa acestui al doilea val. Lansează astfel un nou semnal către locuitori pentru a-i încuraja să-şi limiteze cât de mult posibil ieşirile şi deplasările”, se subliniază într-un comunicat emis de guvernul cantonal.

Aceasta este a doua oprire din acest an a fântânii la solicitarea autorităţilor din Geneva în asociere cu pandemia de Covid-19, aminteşte AFP. Prima suspendare a funcţionării a durat 83 de zile, în perioada de carantină din primăvară.

Geneva procedează astfel în mod diferit faţă de numeroase alte autorităţi din lume care, în general, aleg să ridice monumente sau situri notabile ca simbol al rezistenţei în faţa provocărilor, notează AFP.

Fântâna, o mică minune a ingineriei care funcționează de la 1891

Jetul de apă, activat manual, funcţionează în mod normal în fiecare zi din 1891, cu excepţia perioadelor cu rafale puternice de vânt, frig extrem sau, cum e cazul în situaţia actuală, în caz de pandemie.

Fântâna este luminată la venirea serii pentru a susţine cauze caritabile, umanitare sau diplomatice, similar Empire State Building din New York.

Jetul de apă reprezintă o mică minune a ingineriei. Viteza de ieşire a apei este de 200 de kilometri la oră şi o jumătate de metru cub de apă este proiectată pe secundă la înălţimea de 140 de metri, conform cifrelor oficiale publicate de Geneva.

Jetul este creat de două grupuri de motopompe care cântăresc în total peste 16 tone şi ating o putere de aproape 1.000 de kilowaţi.

Milioane de bule minuscule de aer îi conferă aspectul de ninsoare jetului de apă luminat noaptea, se arată pe site-ul oraşului.

Geneva este în carantină parțială

În ultimele săptămâni, Elveţia şi cantonul Geneva au cunoscut o creştere severă a numărului de cazuri de Covid-19.

Geneva a impus măsuri de carantină parţială în încercarea de a preveni supraaglomerarea spitalelor sale, aşa cum se întâmplă deja în unele regiuni ale ţării. 

Exit mobile version