Acasă Actualitate Vaccinul împotriva COVID-19, un adevărat război în lumea spionilor

Vaccinul împotriva COVID-19, un adevărat război în lumea spionilor

Vaccinul împotriva COVID-19, un adevărat război în lumea spionilor
Vaccinul împotriva COVID-19, un adevărat război în lumea spionilor

Războaiele serviciilor de informații pe tema cercetărilor legate de vaccin s-au intensificat, iar China și Rusia și-au sporit eforturile încercând să fure experiențele americane din institutele de cercetări și din cadrul unor companii, scrie ziarul american The New York Times

Hackerii spionajului chinez au vrut să fure date despre vaccin și s-au gândit să se îndrepte către ceea ce ei au socotit a fi o țintă ușoară. În loc să pirateze companiile farmaceutice, au cotrobăit prin rețelele Universității Carolina de Nord și ale altor instituții de învățământ implicate în programele de cercetare. 

Orice agenție importantă de spionaj de pe glob încearcă să afle ce fac ”ceilalți”.

Potrivit unor interviuri cu actuali și foști oficiali, precum și cu alte personalități care urmăresc demersurile din domeniul spionajului, pandemia de coronavirus a provocat cele mai rapide schimbări din ultimul timp în activitatea serviciilor de informații din lume, asmuțindu-le unele împotriva celorlalte într-un nou mare joc de spion-contra-spion.

Aproape toți adversarii Statelor Unite și-au înmulțit tentativele de a fura rezultatele cercetărilor americane, iar, la rândul său, Washingtonul a început să își protejeze universitățiile și companiile ale căror experiențe au ajuns în faza cea mai avansată. Potrivit declarațiilor unui oficial occidental la curent cu activitatea din domeniu, de obicei preocupat de mișcarea tancurilor rusești și a rețelelor teroriste, serviciul de informații al NATO a început și el să urmărească mai îndeaproape eforturile Kremlinului de a subtiliza rezultatele cercetărilor.

Această cursă aduce aminte de cea spațială, în care Uniunea Sovietică și America se bazau pe serviciile lor de spionaj ca să se prindă din urmă în cazul în care vreuna dintre ele ar fi ajuns la un rezultat promițător. Dar, în timp ce cursa de pe vremea Războiului Rece pentru a ajunge pe orbita Pământului și pe Lună s-a prelungit timp de mai multe decenii, timpul-limită pentru a se asigura un tratament împotriva coronavirusului a devenit tot mai stringent, pe măsură ce necesitatea unui vaccin devine cu fiecare zi tot mai imperativă.

Cum a spionat China

În cazul Chinei, eforturile sunt complexe. Agenții săi au subtilizat informații de la OMS pentru a pirata apoi rețelele informatice relevante din Statele Unite și Europa. OMS colectează datele despre vaccinurile care sunt în curs de dezvoltare, iar spionii chinezi ar fi aflat astfel care sunt cele mai promițătoare. Serviciile americane de informații ar fi aflat despre mișcările Chinei încă din februarie, când CIA și alte agenții monitorizau modul în care chinezii încercau să se infiltreze în agențiile internaționale, inclusiv în OMS. Concluziile la care a ajuns spionajul american ar fi contribuit la atitudinea dură pe care Casa Albă a adoptat-o în luna mai împotriva OMS. 

Dincolo de piratarea rețelelor informatice ale universităților americane, China încearcă să profite și de parteneriatele în domeniul cercetării pe care le-au încheiat facultățile din SUA cu instituții omoloage din China. Agenții Chinei încearcă astfel să obțină informații direct de la cercetători. 

În ceea ce privește companiile americane vizate, acestea sunt Gilead Sciences, Novavax și Moderna, dar oficialii cred că nu au existat breșe mari de securitate în ceea ce le privește.

Rușii, la rândul lor, s-ar fi concentrat în Marea Britanie pe spionarea Universității Oxford și a partenerului lor pharma, compania AstraZeneca.

Tentativele rusești ”Ursul cel comod”

În același timp, biroul britanic de monitorizare electronică GCHQ a aflat de eforturile rusești, iar serviciile americane de informații au aflat despre pirateria chineză. Departamentul Securității Interne și FBI-ul au mobilizat echipe care să conclucreze cu cele din domeniul biotehnologic american ca să întărească apărarea rețelelor lor computerizate.

Tentativele rusești, anunțate de serviciile de informații britanice, americane și canadiene în luna iulie, s-au concentrat în primul rând asupra colectării unor informații despre cercetările pe care Universitatea din Oxford le făcea cu partenera sa, compania farmaceutică AstraZeneca.

Rușii surprinși că încercau să obțină informații despre vaccinuri făceau parte dintr-un grup cunoscut sub numele de Cozy Bear (Ursul cel comod), o serie de hackeri în relații cu SVP. Cozy Bear s-a numărat printre grupurile de hackeri care, în 2016, au spart serverele computerelor Partidului Democrat.

Exit mobile version