Acasă Actualitate SIF Oltenia acordă dividende de aproape 11 milioane de euro

SIF Oltenia acordă dividende de aproape 11 milioane de euro

Războaiele din culise pentru controlul SIF Oltenia continuă

Acţionarii vor aproba în această săptămână sumele pe care le vor da ca dividende din profitul pe 2019, care se ridică la 25,6 milioane de euro. Pentru 2020, societatea olteană prevede un profit net de 5,7 milioane de euro, având în vedere că are expunere mare pe sectorul bancar.

Societatea de Investiţii Financiare (SIF) 5 Oltenia are programată pentru marţi Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA), ocazie cu care va supune la vot împărţirea profitului aferent anului 2019. Profitul net înregistrat anul trecut se ridică la circa 124 milioane lei (25,6 milioane euro), mai mare cu 12,26% faţă de cel din anul precedent. Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii propune ca aproape 72 de milioane de lei să fie folosiţi ca surse proprii de finanţare, iar 52 milioane lei (10,8 milioane euro) să fie acordaţi ca dividende pentru acţionari.

Dividendul brut înseamnă 0,10 lei/acţiune. Primesc dividende toţi cei care sunt înregistraţi ca acţionari înainte de data de referinţă, propusă să fie 12 iunie 2020.

În condiţiile pandemiei de coronavirus, se estimează că firmele acţionare la bănci vor încasa dividende sensibil mai mici. Cum SIF Oltenia are o expunere mare în sectorul bancar, se estimează că în acest an va încasa venituri din dividende de 40 de milioane de lei, ceea ce reprezintă doar 32% din cele încasate în anul 2019. Veniturile financiare obţinute din plasamente pe piaţa monetară sunt nesemnificative în construcţia bugetului pe 2020, din cauza dobânzilor foarte mici oferite de sistemul bancar. SIF ia în calcul să realizeze venituri din dividende restante, aferente anului 2016, în valoare de 10 milioane lei. Concret, societatea îşi propune să obţină venituri de aproape 56 milioane lei şi un profit net de 27,5 milioane lei (5,7 milioane euro).

Continuă războiul la SIF 5

La SIF5, continuă războiul grupului SIF1 şi SIF4, la care a achiesat şi fondul Certinvest pentru înlocuirea a patru administratori ai societăţii. Conducerea SIF5, în frunte cu preşedintele Tudor Ciurezu, spune că propunerile suplimentare de pe ordinea de zi reprezintă o încercare de preluare a administraţiei societăţii de investiţii financiare. Miza este uriaşă, de sute de milioane de euro. În acelaşi context, celor patru administratori li s-a cerut răspunderea pentru unele tranzacţii făcute de societate, acuzaţii la care aceştia au răspuns printr-un comunicat, în detaliu. Ei spun că este vorba de „o acţiune de intimidare, hărţuire şi discreditare“ pusă la cale de grupul SIF1-SIF4, care vrea să preia controlul SIF Oltenia. În consecinţă, punerea pe ordinea de zi a acestor solicitări nu a fost aprobată de Consiliul de Administraţie al SIF5.

Având în vedere condiţiile actuale, acţionarii vor vota electronic punctele aflate pe ordinea de zi.
Totuşi, cei care doresc să participe fizic la şedinţă o pot face, cu precizarea că în sală nu au loc decât 24 de persoane, raportat la distanţa obligatorie de minimum 1,5 metri care trebuie respectată în aceste condiţii de criză.

Exit mobile version