Acasă Actualitate CEO nu mai reușește să predea cimitirele și bisericile către Arhiepiscopia Craiovei

CEO nu mai reușește să predea cimitirele și bisericile către Arhiepiscopia Craiovei

Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu mai reușește să predea către Arhiepiscopia Craiovei cimitirele și bisericile pe care le are în patrimoniu.

Lucrurile trenează de doi ani, din cauza birocrației. Complexul Energetic Oltenia a făcut demersuri încă din anul 2018 să predea obiectivele respective, însă nici până în ziua de astăzi hotărârea aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor CEO nu a fost pusă în aplicare. Compania se obligă prin documentul respectiv să predea Arhiepiscopiei Craiovei toate cimitirele și bisericile pe care societatea le deține în Gorj.

Este vorba de obiectivele afectate de lucrări miniere în trecut și care au fost supuse strămutării de-a lungul anilor. Bunurile respective nu au mai revenit însă la Biserică, ci au rămas în patrimoniul companiei de stat. Este vorba de următoarele imobile: Biserica și cimitrul din Cornești, Biserica din Motru, două cimitire și Biserica din Știucani, cimitirul din Vârț, strămutare cimitir Dumbrăvița și extinderea cimitirului din Oprănești, extindere cimitir din Peșteana de Jos și terenul aferent Bisericii din Vârț.

Vor să revoce prima hotărâre

Adunarea Generală a Acționarilor din Complexul Energetic Oltenia dorește să revoce hotărârea din 2018. În acest sens, va avea loc o ședință la finalul acestei luni. Toate bunurile imobile amintite mai sus au o valoare de inventar de 10,1 milioane de lei. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a solicitat, printr-o adresă, fostului Minister al Energiei un punct de vedere dacă cedarea bunurilor cu titlul gratuit reprezintă prejudiciu pentru compania de stat.

Ministerul nu a mai oferit un răspus și astfel situația trenează. Nici Biserica nu primește obiectivele pe care de drept ar trebui să le preia și nici Complexul Energetic Oltenia nu scapă de imobilele care nu au niciun fel de legătură cu producția de energie electrică. Mai mult decât atât, Arhiepiscopia Craiovei își dăduse acordul ca cimitirul și Biserica din Runcurel să fie strămutate, pentru extinderea Carierei Miniere Jilț Nord. Acordul era dat, dacă bisericile și cimitirele revin în patrimoniul Arhiepiscopiei. Prin urmare, este în pericol de blocare și activitatea Carierei Jilț Nord.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia va căuta, în această primăvară, noi soluții pentru deblocarea situației. Cimitirele și Bisericile au fost strămutate pentru continuarea activității la carierele miniere. Este însă de amintit că, în ultimii ani, două cunoscute organizații de mediu au militat pentru salvarea satului Runcurel și stoparea activității miniere în zonă.

Exit mobile version