Acasă Actualitate Ludovic Orban: Romatsa este salvată

Ludovic Orban: Romatsa este salvată

Frații Micula și-au retras prin executor acțiunea de poprire a banilor în cazul Romatsa, ca urmare a achitării de către Guvernul României a titlului executoriu în acest caz, a declarat premierul Ludovic Orban.

În urma achitării de către statul român a titlului executoriu, Viorel Micula și-a retras, prin executor, acțiunea de poprire a banilor. Judecătorul a dispus ridicarea popririi Eurocontrol care viza toți banii. Romatsa este salvată”, a declarat Ludovic Orban, pentru HotNews.ro.

Decizia instanței a fost pronunțată astăzi.

Decizia a fost luată de urgență în guvern

În sedința de guvern din 13 decembrie, bugetul MFP a fost suplimentat, printr-o HG, cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului: ”Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plății, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunțată de Curtea de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții. (Cauza Micula)”.

”Am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. Am introdus pe ordinea de zi un memorandum și o hotărâre de Guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanțelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu prin titlul executoriu, din Fondul de Rezervă”, a spus, la vremea respectivă, premierul în contextul în care frații Micula au câștigat un proces împotriva statului român și au obținut blocarea conturilor companiei de control a traficului aerian.

Romatsa se afla în pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigație aeriană din cauza problemelor financiare, a explicat premierul.

”Pe 24 decembrie e termen de judecată și, dacă se menține decizia instanței, există risc major ca Romatsa să nu își mai poată păstra certificatul de furnizor de servicii. Romatsa dirijează traficul aerian acordând servicii pentru peste 1 milion de zboruri anual, iar ieșirea din funcțiune, adică pierderea certificatului, creează o problemă la nivelul Europei”, declara premierul pe 13 decembrie.

Ce se întâmplase cu Romatsa

Conturile Romatsa au fost poprite după ce frații Ioan și Viorel Micula, investitori suedezi, au câștigat un proces împotriva statului român. Datoria este de aproape 400 de milioane de euro.

O instanță americană a decis în luna septembrie că statul român are de plătit 331 de milioane de dolari plus dobânzile suplimentare acumulate din noiembrie 2018 lui Ioan Micula și companiilor sale, într-o dispută legală care privește investițiile fraților Micula, cetățeni suedezi, în România. US District Court for the District of Columbia a hotărât pe 11 septembrie că deciziile Curții de Justiție Europene nu se pot aplica pentru cauze care au debutat înainte de aderarea României la Uniunea Europeană.

Exit mobile version