Acasă Actualitate Hunedoara: Pericol de avalanșă în masivele Retezat și Vâlcan

Hunedoara: Pericol de avalanșă în masivele Retezat și Vâlcan

Pericol de avalanșă în masivele Retezat și Vâlcan

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia asupra pericolului de producere a unor avalanşe de mici dimensiuni, dar periculoase pentru turiştii care se urcă pe munte, la peste 1.600 de metri altitudine, pe trasee din masivele Retezat şi Vâlcan, informează Agerpres.

Potrivit şefului Salvamont Lupeni-Straja, George Resiga, stratul de zăpadă în aceste zone măsoară circa 25 de centimetri şi nu are asigurată coeziunea necesară la sol. Din acest motiv, zăpada poate pleca la vale în orice moment, formând avalanşe mici.

„La peste 1.600 de metri altitudine zăpada este depusă la vânt sub formă de cornişe, fără să aibă coeziunea necesară. De aceea, există pericolul să plece la vale sub forma unor avalanşe mai mici, dar foarte periculoase, la acest moment”, a menţionat Resiga.

„Sfătuim turiștii să nu se aventureze pe trasee”

El a arătat că la altitudini mai mari de 1.600 de metri vântul bate cu putere, iar vizibilitatea este scăzută.

„Sfătuim turiştii să nu se aventureze pe trasee, din cauza pericolului de avalanşe şi a condiţiilor meteo nefavorabile. Cel mai bine este să rămână în staţiunile de munte şi să practice sporturile de iarnă pe pârtiile amenajate. De altfel, în zona înaltă nu se poate schia”, a spus şeful Salvamont Lupeni-Straja.

Pentru a veni în sprijinul turiştilor, Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara a asigurat servicii de permanenţă în toate staţiunile din judeţ: Straja, Parâng şi Râuşor. Se poate schia doar în staţiunea Straja, unde stratul de zăpadă pe pârtii măsoară 25 de centimetri.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version