Acasă Actualitate Premiul Nobel pentru Literatură: Olga Tokarczuk și Peter Handke

Premiul Nobel pentru Literatură: Olga Tokarczuk și Peter Handke

Premiul Nobel pentru Literatură: Olga Tokarczuk și Peter Handke

Premiul Nobel pentru Literatură 2018 a fost atribuit scriitoarei poloneze Olga Tokarczuk iar cel pentru 2019 austriacului Peter Handke. Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a primit premiul Nobel pentru literatură pentru 2018, „pentru imaginația narativă, care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă încrucișarea unor limite ca formă de viață”.
Scriitorul austriac Peter Handke a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2019, „pentru influenta creație, care, cu ingenuitate artistică a explorat periferia și specificitatea experienței umane”.
Ambii vor primi 9 milioane de coroane suedeze (830.000 euro), potrivit www.sbs.com.au.

Anul trecut premiul nu a fost acordat din cauza unui scandal sexual. Soțul unei memebre a Academiei Suedeze a fost condamnat pentru viol. A urmat un lanț de demisii care au decimat comitetul Nobel și care nu a mai selectat un laureat.

A fost prima oară când un scandal a impiedicat acordarea Nobelului. În istoria premiilor doar în 7 ani nu s-au decernat și asta în perioada celor 2 războaie mondiale.
Anul acesta, premiile Nobel au fost deja anunţate pentru domeniile Medicină, Fizică şi Chimie.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version