Acasă Actualitate „Seminţe cu suflet”, seminţe gratuite pentru craioveni

„Seminţe cu suflet”, seminţe gratuite pentru craioveni

Seminţe cu suflet revine la Craiova

Craiovenii pasionaţi de grădinărit au sâmbătă, 5 octombrie, posibilitatea să primească gratuit seminţe de legume şi fructe din soiuri româneşti în cadrul unei întâlniri iniţiate de comunitatea „Seminţe cu suflet” ce se va desfăşura la Facultatea de Agronomie din Craiova începând  cu ora 10.00.

Cei care doriţi să faceţi schimb de seminţe, să dăruiţi sau să primiţi seminţe de legume, flori, plante aromatice şi medicinale, lăstari sau plante din grădină, veniţi la acest eveniment,

a scris, pe pagina sa de facebook, iniţiatoarea grupului „Seminţe cu suflet„, Rodica Meiroşu.

Seminţe cu suflet, întâlnirea din primăvară, la Craiova/sursa facebook:Seminţe cu suflet

Care este povestea acestui grup? Sunt oameni pasionaţi de grădinărit din toată ţara care merg din oraş în oraş şi oferă gratuit, dar şi cu suflet, seminţe de legume şi fructe din soiuri româneşti.

Membrii fac asta dezinteresat, din dorinţa de-a oferi gratis seminţe netratate. Grupul s-a format în urmă cu câţiva ani, la iniţiativa unei buzoience, Rodica Meiroşu. Aceasta a postat pe un site de socializare despre pasiunea ei pentru seminţe şi soiuri româneşti.

Curând, şi alte persoane din întreaga ţară au împărtăşit aceeaşi pasiune. Încet, încet, s-a format un grup ai cărui membri făceau schimb de seminţe prin poştă. În 2016, le-a venit ideea să se întâlnească şi să organizeze pieţe în oraşe din ţară.

Seminţe cu suflet” a ajuns la Ploieşti, Buzău, Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Chişinău, Deva, Cluj-Napoca, dar şi Craiova. Membrii au adus seminţe nemodificate genetic, lăstari proveniţi din propria gospodărie. Toate au fost dăruit gratis celor care s-au arătat interesaţi să cultive seminţe tradiţionale în locul celor hibrid.

Totodată, cei veniţi din diferite coluţuri ale ţării schimbă păreri şi idei, se sfătuiesc între ei. Oferă şi primesc în schimb seminţe fără să ceară altceva în schimb.

„Niciodată nu vom face comerţ cu aceste seminţe”

„Seminţe cu suflet” are în Craiova zece membri. Ei vor fi prezenţi sâmbătă la piaţa de seminţe de la Facultatea de Agronomie. Lor li se vor alătura alţi pasionaţi de grădinărit din 20 de oraşe. Ultima întâlnire care a avut loc în Craiova s-a petrecut în primăvara acestui an. Întâlnirea a fost una plăcută, dar şi fructuoasă, încât  „Seminţe cu suflet” a revenit la Bănie şi în această toamnă.

Noi venim din mai multe zone ale ţării. Eu organizez evenimentul în Craiova. Ne întâlnim şi dăruim seminţe şi plante. Noi încercăm să convingem oamenii să nu mai folosească seminţe modificate genetic. Avem numai soiuri reproductibile, care se cultivă an de an din seminţe de la plante autohtone.

Colaborăm cu Franţa, Grecia, Italia, facem schimb de seminţe. Uneori şi cei din străinătate vin în România. Noi, grupul, suntem pur şi simplu pasionaţi de grădinărit. Promovăm mâncarea sănătoasă. Dacă ai un teren, este păcat să nu cultivi legume cu gust, aşa cum erau odinioară.

Mâine ajung în Craiova 20 de persoane din toate colţurile ţării. Vine în Craiova şi iniţiatoarea grupului, Rodica Meiroşu.La început, făceam schimb de seminţe prin poştă.

Apoi ne-am întâlnit, ne-am dat seama că aveam seminţe în plus şi ne-am gândit să dăruim şi altora. Oamenii vin la aceste întâlniri. De exemplu, la Sibiu am avut surpriza, anul trecut, să vină foarte multe persoane. Niciodată nu vom face comerţ cu aceste seminţe

, a declarat, pentru GdS, Ileana Nicola, membru „Seminţe cu suflet” – Craiova.

Exit mobile version