Acasă Actualitate UE a propus o economista bulgara pentru sefia FMI

UE a propus o economista bulgara pentru sefia FMI

Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva. Foto REUTERS

Economista bulgară Kristalina Georgieva a fost desemnată vineri candidata UE la conducerea Fondului Monetar Internaţional, contra-candidatul olandezul Jeroen Dijsselbloem acceptând rezultatul după a doua rundă de voturi, informează AFP şi Reuters.

Economista bulgară Kristalina Georgieva a fost desemnată vineri candidata UE la conducerea FMI. „O felicit pe Kristalina Georgieva pentru rezultatul voturilor europene de astăzi. Îi doresc succes deplin”, a scris pe Twitter Dijsselbloem, conform Agerpres.

„Felicitări Georgieva pentru alegerea drept candidat european la conducerea FMI. În faţă tensiunilor globale în creştere este imperativă susţinerea FMI ca simbol al multilateralismului”, a declarat Mario Centeno, preşedintele Eurogrup.

„O veste bună şi bine meritată”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale David Malpass, într-o declaraţie transmisă Reuters pe email. Georgieva „va aduce o conducere puternică şi cunoştinţe aprofundate despre ţări”, a apreciat Malpass.

„Doamna Georgieva a obţinut sprijinul a 56% din ţări, reprezentând 57% din populaţia ‘UE. Dijsselbloem a primit susţinerea a 44% din statele membre, reprezentând 43% din populaţie”, informează AFP citând o sursă de la Bruxelles. Sursa a mai precizat că miniştrii de finanţe europeni aveau programată o conferinţă telefonică în seara de vineri pentru a analiza votul.

A fost director la Banca Mondiala

Economista bulgara este cunoscuta. Georgieva, în vârstă de 65 de ani, este un politician de centru-dreapta. Apreciată pentru abordarea sa directă, Georgieva şi-a construit cariera prin forţele proprii. A urcat până în vârful ierarhiei Băncii Mondiale, unde a ajuns să ocupe postul de director executiv în 2017, după o experienţă de aproape 7 ani la Bruxelles, unde a ocupat, în cadrul Comisiei Europene, posturile de comisar pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, respectiv buget şi resurse umane.

În cadrul Băncii Mondiale, Georgieva s-a făcut remarcată pentru susţinerea acordată egalităţii de gen şi combaterii schimbărilor climatice, mai informeaza Agerpres.

Pe profilul contului său de Twitter, Kristalina Georgieva are postată o imagine alb-negru a familiei sale şi următorul comentariu: „Dintr-un sat din Bulgaria, CEO al Băncii Mondiale – aşa arată posibilul”.

A predat la prestigioasa Massachusetts Institute of Technology din SUA

Kristalina Georgieva vorbeşte curent limba rusă şi şi-a construit relaţii bune cu Moscova în urma experienţei ca director pentru Rusia în cadrul Băncii Mondiale în perioada 2004 – 2007.

Ea şi-a început cariera la Banca Mondială în 1993, după câţiva ani în care a predat, în special la prestigioasa Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA.

Exit mobile version