Acasă Actualitate Bulgaria o susține pe Kovesi pentru șefia Parchetului European

Bulgaria o susține pe Kovesi pentru șefia Parchetului European

laura codruta kovesi
Consiliul UE discută despre desemnarea procurorului-şef european

Bulgaria o susține pe Kovesi pentru șefia Parchetului European. Asta după ce, iniţial, ţara vecină s-a opus numirii fostei șefe a DNA în fruntea instituției europene.

Premierul Boyko Borisov a anunțat că va susține candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, relatează presa bulgară.

La primul vot asupra candidaturii lui Kovesi, care a avut loc înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai, ambasadorul Bulgariei la UE a votat împotriva lui Kovesi. Noile evoluții de pe scena politică de la Bruxelles a determinat însă Guvernul de la Sofia să își schimbe radical poziția.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis vineri lui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert și că o va susține pe Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European.

Cei doi șefi de stat au avut vineri o convorbire telefonică în care „au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Şeful Parchetului European are un mandat de 7 ani

Cele trei candidaturi la funcția de procuror șef au fost depuse în nume personal, și nu în numele unui stat.

Parlamentul European, ales în 26 mai, a anunțat că susține în continuare candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European.

Potrivit reglementărilor europene, șeful Parchetului European este desemnat de comun acord de Parlamentul European și de Consiliu, pentru un mandat de 7 ani. Decizia Consiliului (statele membre) se ia prin majoritate simplă.

Laura Codruta Kovesi, Jean-François Bohnert și germanul Andrés Ritter au fost audiați la sfârșitul lunii februarie în comisiile CONT și LIBE ale Parlamentului European. Fosta șefă a DNA a obținut cele mai multe voturi în ambele comisii, astfel încât a fost desemnată candidata Parlamentului European pentru această funcție.

Laura Codruța Kovesi s-a clasat însă pe locul doi în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles, în urma candidatului Franței. Votul a fost secret, dar Guvernul României, prin premierul Dăncilă și ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, au indicat că nu o vor susține pe candidata României.

Exit mobile version