Acasă Actualitate Big Ben sărbătorește în tăcere 160 de ani de când a sunat...

Big Ben sărbătorește în tăcere 160 de ani de când a sunat prima dată

Marea Britanie, acuzată de Rusia că participă la propaganda Ucrainei
Marea Britanie, acuzată de Rusia că participă la propaganda Ucrainei

Big Ben, celebrul orologiu din turnul palatului Westminster, sediul Parlamentului britanic, simbol al oraşului Londra, sărbătoreşte, astăzi, în tăcere 160 de ani de când a sunat prima dată, fiind în plin proces de restaurare, potrivit Reuters.

Orologiul a sunat prima dată pe 11 iulie 1859. A fost pus în funcţiune pe 31 mai. Big Ben se referă în mod normal la ceasul în sine. Numele a fost atribuit, prin extensie, şi turnului pe care acesta a fost plasat. Big Ben îşi datorează numele creatorului său, Benjamin Hall. Sir Benjamin Hall era în epocă prim-comisar responsabil de construcţiile publice. Ceasul poartă, de altfel, o inscripţie cu numele acestei personalităţi. Construcţia turnului a fost finalizată în 1859, după cea a Palatului Westminster, care a înlocuit Camerele Parlamentului, distruse într-un incendiu, în 1834.

Proiect de restaurare, programat pentru anul 2020

Un prim ceas pentru turn a fost realizat în 1856, dar s-a crăpat în anul următor, în timpul probelor. Aniversarea de joi nu a fost marcată sonor, întrucât, în 2017, a început un amplu proiect de restaurare a monumentului, care va fi finalizată în 2021. În ultimii doi ani, orologiul a sunat doar la evenimente foarte importante, precum sărbătorile de Anul Nou.

Un proiect de restaurare a întregului turn, a cărui valoare se ridică la 5 miliarde de dolari, este programat să înceapă la mijlocul anilor 2020. Parlamentarii își vor desfășura activitatea într-o clădire din apropiere, mai informează MEDIAFAX.ro.

Autor: Raluca-Maria Nedelea

Exit mobile version