Acasă Actualitate Punctul de pensie creşte din septembrie

Punctul de pensie creşte din septembrie

Pensionari
Fondul total de pensii a crescut cu 30 de milioane de lei, după majorarea pensiilor (Foto: arhiva GdS)

Punctul de pensie creşte de la 1.100 la 1.265 de lei, începând cu 1 septembrie 2019.

Majorarea punctului de pensie a fost prevăzută în OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice. Astfel, la articolul 31 din OUG amintită se prevede că, prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menținea la 1.100 lei. OUG mai prevede că începând cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1.265 lei“.

 
Punctul de pensie creşte de la 1.100 la 1.265 de lei. După mai multe discuţii la nivel central, reprezentanţii guvernului au dat asigurări că se va majora punctul de pensie din luna septembrie a acestui an.

„Este ordonanţă de urgenţă dată, iar de la 1 septembrie 2019 creşte punctul de pensie la 1.265 de lei, pentru toate pensiile aflate în plată şi, evident, şi pentru pensiile care vor intra în plată după această dată. Valoarea punctului de pensie creşte pentru toată lumea. Mă întrebau persoane în cadrul audienţelor dacă ar fi mai avantajos pentru ei să îşi depună dosarul de pensionare dupa data de 1 septembrie, când creşte punctul de pensie. Nu are niciun fel de relevanţă acest lucru. Valoarea punctului de pensie creşte la toată lumea. La cei care s-au pensionat deja se face majorarea punctului de pensie în mod automat, din oficiu, indiferent de momentul la care se deschid drepturile de pensie. Vor primi cupoanele pe septembrie cu valoarea majorată a punctului de pensie”, a declarat, pentru GdS, Daniela Licu, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Dolj. 

Este sigur termenul de 1 septembrie?


Întrebată dacă rămâne „bătut în cuie” termenul de 1 septembrie pentru majorarea punctului de pensie, Daniela Licu a precizat că există o ordonanţă în vigoare. „O ordonaţă dată poate fi modificată printr-o nouă ordonanţă. Doar aşa s-ar putea modifica ceea ce este în vigoare. La momentul acesta, cu certitudine, 1 septembrie este data la care se majorează toate pensiile”, a mai spus Licu.

Evoluţia punctului de pensie poate fi observată aici.

Pensia minimă garantată creşte la 704 lei

Mai este prevăzută majorarea pentru acest an cu 10% a nivelului indemnizației sociale pentru pensionari. Indemnizaţia socială sau pensia minimă ar urma să crească de la 640 la 704 lei. „Tot de la 1 septembrie 2019, pensia minimă garantată stabilită prin Ordonanţa nr. 6/2009 va creşte la 704 lei“, a mai spus directoarea Casei Judeţene de Pensii Dolj.

Majorarea va avea loc la data stabilită dacă legislaţia ar rămâne cea de acum. Alte aspecte legate de pensia minimă garantată ar putea apărea abia dacă noua lege a pensiilor va intra în vigoare.

Exit mobile version