Acasă Actualitate Cartierul chinezesc reloaded. Cum va arăta primul bloc

Cartierul chinezesc reloaded. Cum va arăta primul bloc

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) are în derulare procedura de achiziţie a constructorului care va realiza primul bloc din ansamblul de locuinţe de pe strada Caracal, din municipiul Craiova. Este vorba de blocul L2, un imobil cu regim de înălțime P+10, care va avea 109 apartamente. Cartierul chinezesc, aşa cum este cunoscut şantierul de pe strada Caracal început în 2014, are, conform proiectului, 23 de blocuri cu zece etaje. Primele două blocuri ar trebui finalizate până în ianuarie 2023, iar restul până în anul 2030.

Telenovela „cartierul chinezesc“ - un nou episod

Cartierul chinezesc din Craiova va avea în curând constructor pentru primul bloc. Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) are în derulare procedura de achiziţie a firmei care va realiza primul bloc din ansamblul de locuinţe de pe strada Caracal.

Lucrările au început cu mare tam-tam în 2014, cu firma chineză Shandong Ningjian în prim plan. Au fost însă abandonate în 2017. În total, cartierul urma să aibă 23 de blocuri cu regim de înălțime P+10, dintre care două au fost ridicate până la etajul şase. La alte câteva se trecuse de primul etaj, iar la restul se turnase fundaţia.

Primul bloc la care vor fi reluate lucrările este L2, unul dintre imobilele de la stradă unde se ajunsese cu construcţia până la etajul şase.

„Licitaţia pentru execuţia primului bloc este pe site-ul ANL. Ultimul termen de depunere a ofertelor este 16 iulie. Aşadar, la primul bloc din cartierul pe care îl va construi ANL pe strada Caracal o să avem un constructor adjudecat. Procedura ulterioară am înţeles că ar fi puţin mai complicată. Cert este că, în momentul în care se va adjudeca licitaţia, se va şti şi preţul exact al unei locuinţe şi din acel moment se pot face şi contractele ferme. Prioritari vor fi angajaţii MApN, iar în limita locurilor care rămân disponibile vor fi şi clienţi civili“, a anunţat, zilele trecute, primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Cartierul chinezesc reloaded

Procedura de care pomenea edilul Craiovei apare pe site-ul ANL. Agenţia caută constructor pentru „realizarea lucrărilor rest de executat la obiectivul de investiţie «Locuinţe prin credit ipotecar, municipiul Craiova, strada Caracal nr. 132», respectiv bloc cu regim de înălțime P+10“.

Ofertele se primesc până pe 16 iulie. Criteriul de atribuire a contractului este „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic“. Asta pentru că ANL vrea să ţină cont nu doar de preţ, ci şi de durata de execuţie.

Legat de preţ, el o să se ştie după finalizarea licitaţiei, însă un lucru e cert. Prețul de 400 euro/mp, promis la demararea proiectului transformat într-un eșec „made în China“, nu va mai fi de actualitate.

Termenul de construire a primului bloc: un an

În ceea ce priveşte durata execuţiei, în contractul de construire este prevăzut un termen de 24 de luni pentru finalizarea locuinței. Termenul curge de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Într-un răspuns oferit GdS, ANL menţionează că „în conformitate cu proiectul tehnic, termenul de execuţie a lucrărilor rest de executat pentru blocul L2 este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere, exceptând perioadele de sistare a lucrărilor“.

bloc cartier chinezesc

Numai că şi această reluare a lucrărilor este condiţionată de un alt aspect important: finanţarea. După cum se ştie, blocurile din cartierul chinezesc se construiesc exclusiv cu banii beneficiarilor, dar prin credit ipotecar. Un credit care se poate aproba, însă, abia după ce se calculează preţul de construire a locuinţelor. Şi ar mai fi ceva: lucrările nu pot demara decât atunci când sunt contractate toate locuinţele.

„După încheierea contractului de antrepriză generală, ANL va calcula şi va afişa pe site preţurile de vânzare a locuinţelor. După stabilirea preţurilor de vânzare, ANL va începe procedura de contractare a locuinţelor: solvabilitate bancă, încheiere contracte de mandat. Când sunt contractate minimum 50% din locuinţe, ANL va demara procedura de obţinere a autorizaţiei de construire. Astfel, după obţinerea autorizaţiei, între constructor şi beneficiar se va încheia contractul de construire, iar ordinul de începe a lucrărilor va fi emis în momentul în care sunt contractate integral locuinţele, iar beneficiarii au asigurată sursa de finanţare“, a explicat Agenţia Naţională pentru Locuinţe, într-un răspuns oferit GdS.

Cartierul chinezesc – termen până în anul 2030

Potrivit ANL, la sediul Agenţiei au fost deja primite peste 800 de cereri pentru atribuirea unei locuinţe în ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal. Din aceste cereri, 250 ar trebui să fie din partea angajaţilor Ministerului Apărării Naţionale, condiţia pusă în schimbul cedării terenului unde se construieşte cartierul. Asta înseamnă că primele două blocuri ar trebui să fie destinate Armatei. Deocamdată, proiectarea s-a făcut pentru un singur bloc – L2. Cel pentru care se caută acum şi constructor.

Lucrurile ar trebui să se mişte însă repede. ANL are ca termen ianuarie 2023 pentru predarea la cheie a celor 250 de apartamente destinate MApN. Termenul final asumat însă de ANL pentru finalizarea întregului cartier este decembrie 2030.

Cum se calculează preţul final al unei locuinţe

Interesant este faptul că primează cei care vor să cumpere locuinţe prin credit ipotecar. Cei care au banii cash trebuie să stea la rând.

„Prin excepţie, dacă în termen de 90 de zile de la publicarea intenţiei de realizare a unui bloc de locuinţe în cadrul programului nu se contractează toate locuinţele, pot contracta o locuinţă şi beneficiarii care asigură contravaloarea locuinţei doar din resurse proprii“, se specifică pe site-ul ANL.

Potrivit ANL, prețul unui apartament are la bază un preț mediu/metru pătrat de arie construită desfășurată. Acesta se constituie din contravaloarea proiectului tehnic, a detaliilor de execuție, a documentației tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire și a urmăririi de execuție. La asta se adaugă: valoare preț antrepriză generală; cota de diverse și neprevăzute; cota ANL, taxe, avize, autorizații și alte cheltuieli conform prevederilor legale.

Cum vor arăta apartamentele din primul bloc

Pe site-ul ANL este descris în detaliu primul bloc din cartierul chinezesc – L2, atât la exterior, cât şi la interior. Agenţia oferă detalii cu privire la materialele de construcţie folosite, la finisaje sau la instalaţiile sanitare, termice şi electrice din cele 109 locuinţe.

Cum va arăta primul bloc din cartierul chinezesc, conform proiectantului

Blocul va avea 11 apartamente cu trei camere, 88 de apartamente cu două camere şi zece garsoniere. Imobilul are două tronsoane structurale care descriu o formă generală de „L“, cu o parcare la nivelul terenului. Blocul este prevăzut cu două ascensoare şi o casă de scară separată de coridorul principal.

Compartimentările dintre apartamente vor fi realizate din pereți de gips-carton

Clădirea de locuinţe va fi anvelopată cu polistiren expandat de 10 cm. Proiectantul a recomandat montarea de fâșii orizontale de termoizolație din vată minerală bazaltică. Ea va fi aplicată în dreptul fiecărui planșeu pe întreaga suprafață a termosistemului, pentru „a evita propagarea focului pe fațadă“. Închiderile exterioare vor fi din BCA de 25 cm. Tâmplăria va fi din PVC, culoare alb, cu geam tip termopan LOW-E. La exterior, blocul va avea tencuială de culoare alb, gri deschis, gri închis și roșu.

Cum va arăta primul bloc din cartierul chinezesc, conform proiectantului

În ceea ce priveşte interiorul, compartimentările dintre apartamente vor fi realizate din pereți de gips-carton. Aceştia vor avea grosimea de 10 cm/12,5 cm şi structură metalică cu dublă placare pe ambele fețe. Dormitoarele şi holurile vor avea parchet laminat, bucătăriile gresie, iar băile gresie antiderapantă. Uşile de la intrarea în locuinţe vor fi metalice, iar cele din interior celulare.

Locuinţe cu centrală proprie

La partea de instalaţii se menţionează de ţevi PPR pe casa scării, izolate termic și anticondens, pentru reţeaua de apă rece. Pentru conductele de apă rece și caldă din interiorul locuinţelor se vor monta ţevi de polietilenă îngropate în șapă. „Alimentarea cu apă caldă a fiecărui apartament se va realiza de la o centrală termică complet echipată“, se menţionează pe site-ul ANL.

„Toate circuitele de prize, din spațiile comune și din apartamente sunt prevăzute cu conductor de protecție. Circuitele de prize vor fi separate de cele pentru alimentarea corpurilor de iluminat. Au fost realizate circuite separate pentru alimentarea mașinilor de spălat și a aparatelor de climatizare“, se mai explică pe site-ul ANL.

Cum va arăta primul bloc din cartierul chinezesc, conform proiectantului

Tot de aici aflăm că fiecare locuinţă va avea centrală proprie. Ea va fi amplasată în bucătărie, şi va fi prevăzută cu detectoare de gaze la bucătărie şi la camera tehnică.

Utilităţile cad în sarcina Primăriei Craiova.

„Municipiului Craiova va realiza, din surse de la bugetul local, execuția utilităților aferente construcțiilor (apă, canalizare, energie electrică, gaze, telefonie), căi de acces, iluminat public, alei pietonale, spații verzi, cu excepția celor care, în condițiile legii, sunt în sarcina operatorilor de utilități“, mai spune Agenţia.

Cum va arăta cartierul chinezesc, conform proiectantului
Exit mobile version