Acasă Actualitate Tensiuni la cimitirul eroilor din Valea Uzului

Tensiuni la cimitirul eroilor din Valea Uzului

Tensiuni la cimitirul eroilor din Valea Uzului
Tensiuni la cimitirul eroilor din Valea Uzului

Câteva zeci de cetățeni români, printre care și George Simion, au intrat cu forța joi după-amiază în cimitirul eroilor din Valea Uzului, potrivit Antena 3. Cimitirul fusesee închis cu lacăt de autoritățile locale din comuna Sânmartin și Consiliul Județean Harghita. La fața locului sunt peste o sută de jandarmi.

Două evenimente comemorative, unul organizat de români, altul de maghiari, tensionează din nou relațiile inter-etnice în Valea Uzului. Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe a organizat, între orele 17.00 și 20.00, manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului. Pe de altă parte, grupuri politice și consilieri județeni din CJ Covasna vor comemora și ei eroii căzuți și înmormântați în cimitirul din Valea Uzului.

JoLa fața locului sunt peste o sută de jandarmi.La fața locului sunt peste o sută de jandarmi.cul de-a şoarecele cu pisica

Mininstrul de interne, Carmen Dan, a publicat un apel pe Facebook ”la comuniune și înțelegere” în contextul ceremoniei de la ”Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului”.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Harghita cere, într-o adresă transmisă miercuri orașului Dărmănești să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, ”cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a UAT Dărmănești”.

În adresa transmisă orașului Dărmănești. , CJ Harghita susține că localitatea Valea Uzului se situează în județul Harghita și aparține din punct de vedere administrativ – teritorial comunei Sânmartin, județul Harghita.

”Pentru aceste motive de fapt și de drept, UAT Dărmănești nu avea competența legală să avizeze manifestări/ evenimente ce se situează pe raza teritorială a județului Harghita și a comunei Sânmartin”, se mai arată în adresă.

Ce spune CJ Harghita

CJ Harghita atrage atenția că evenimentul ”poate atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală atât a organnizatorilor (…) cât și a comisiei din cadrul Consiliului Local al Orașului Dărmănești, care cu depășirea atribuțiilor au contribuit la avizarea vădit nelegală a organizării acestuia”.

CJ Harghita mai arată că nelegalitatea hotărârii CL din 29 martie 2019, privind introducerea imobilului – Cimitirul Eroilor din Valea Uzului în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al orașului Dărmănești, a fost constatată inculsiv de Instituția Prefectului – Județul Bacău.

CJ Harghita avertizează că ”grupurile politice, consilieri județeni din cadrul Consiliului Județean Covasna au solicitat și au primit aviz de la CJ Harghita și comuna Sânmartin pentru data de 6 iunie 2019, începând cu ora 16.00 pentru o comemorare pașnică a eroilor căzuiți și înmormntați în cimitirul din Valea Uzului” și conchide că, potrivit legii adunărilor publice, ”este interzis desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice”.

Exit mobile version