8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumărul total de alegători așteptați duminică la vot este de 18.968.840 de persoane

Numărul total de alegători așteptați duminică la vot este de 18.968.840 de persoane

Numărul total de alegători cu drept de vot este de 18.968.840 de persoane, iar 700.843 de români cu drept de vot au domiciliul sau reședința în străinătate, fiind posesori de pașaport  CRDS (pasaport simplu electronic pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate), informează Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit Hotnews

Situația privind cetățenii cu drept de vot la alegerea membrilor din România în Parlamentul European:

„În urma comunicărilor primite din partea instituțiilor cu atribuții similare ale statelor membre UE privind cetățenii români care s-au înscris pe listele de votare ale acestor state, au fost identificate în Registrul Electoral 454 de persoane. Dintre acestea, 379 se aflau pe listele electorale permanente, având domiciliul sau reședința în țară și au fost radiate de pe listele aferente scrutinului europarlamentar, iar 75 se regăsesc în evidența cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Toate cele 454 de persoane vor apărea în evidența dedicată din Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și prevenire a votului ilegal (SIMPV) pentru alegerile europarlamentare și au fost transmise către Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate”, potrivit comunicatului de presă.

AEP menționează că în listele electorale speciale s-au înscris 114 cetățeni comunitari care și-au exprimat dorința de a vota pentru reprezentanții din România în Parlamentul European.

După efectuarea tuturor actualizărilor, listele electorale pentru alegerile europarlamentare se prezintă astfel:

  • Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.618 persoane;
  • Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale speciale (LES) este 114 persoane. Numărul total de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate cu drept de vot la acest scrutin este de 700.768 de persoane.

Situația privind cetățenii cu drept de vot la Referendumul național: ”La generarea listelor electorale permanente pentru referendumul național consultativ convocat de președintele României, nu au fost radiați din liste cei 379 de cetățeni români care s-au înscris pe listele de votare ale altor state pentru a vota reprezentanții acestora în Parlamentul European.

Precizăm, de asemenea, că nu există posibilitatea ca un cetățean comunitar să voteze la acest scrutin. Prin urmare, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este 18.267.997 de persoane. Pe lângă aceștia, în Registrul Electoral mai figurează 700.843 cetățeni români cu domiciliul în străinătate care au drept de vot la acest scrutin”, mai arată AEP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS