5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDecizie istorică în UE: Anul în care vor fi interzise complet farfuriile, tacâmurile şi paiele din plastic

Decizie istorică în UE: Anul în care vor fi interzise complet farfuriile, tacâmurile şi paiele din plastic

Până în 2021 se vor mai putea folosi în UE, farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă din plastic, precum şi paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi, conform noilor norme privind materialele plastice de unică folosinţă adoptate de către Consiliul UE, scrie Mediafax.

Consiliul a adoptat marţi o directivă care introduce noi restricţii pentru anumite materiale plastice de unică folosinţă. Adoptarea formală a noilor norme de către Consiliu marţi reprezintă etapa finală a procedurii.

Directiva privind materialele plastice de unică folosinţă se bazează pe legislaţia existentă a UE în materie de deşeuri, dar o depăşeşte prin faptul că stabileşte norme mai stricte pentru acele tipuri de produse şi de ambalaje care se află printre primele zece articole poluante ca frecvenţă a apariţiei pe plajele europene. Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosinţă pentru care există alternative. În plus, sunt introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător.

Produsele din plastic de unică folosinţă sunt fabricate integral sau parţial din materiale plastice şi, de regulă, sunt destinate a fi utilizate doar o dată sau pentru o perioadă scurtă înainte să fie aruncate. Unul dintre principalele obiective ale acestei directive este reducerea cantităţii de deşeuri de plastic pe care le generăm.

Statele membre au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic până în 2029, iar sticlele din plastic vor trebui să conţină, până în 2025, cel puţin 25% material reciclat, iar până în 2030 cel puţin 30%.

Comisia a prezentat propunerea sa de directivă în mai 2018. Consiliul şi-a adoptat poziţia la 31 octombrie 2018. Negocierile cu Parlamentul European au început la 6 noiembrie 2018 şi s-au încheiat la 19 decembrie 2018 sub forma unui acord provizoriu, care a fost confirmat de ambasadorii la UE ai statelor membre la 18 ianuarie 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS