8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalarii mai mari în construcții, lucrări mai scumpe. Firmele au trimis notificări

Salarii mai mari în construcții, lucrări mai scumpe. Firmele au trimis notificări

Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie în construcții, la 3000 de lei, cu o mie mai mult decât în celelalte domenii, scumpește lucrările, potrivit știrileProTV.

Firmele susțin că sunt nevoite să ceară mai mult, ca să-și poată acoperi costurile. La reabilitarea blocurilor, de pildă, locatarii s-au trezit că trebuie să mai dea bani peste suma stabilită la început.

Șef de asociație: “Cu ordonanţa asta, ştiţi foarte bine, costurile pe fiecare apartament vor fi cu ceva în plus, undeva între 800 şi 1200 de lei.

La Oradea, lucrările de reabilitare termică a blocurilor vor costa mai mult decât era stabilit iniţial. Firmele private de construcţii, dar şi instituţiile publice trebuie să recalculeze contractele încheiate deja.

Octavian Dan, consultant economic: ”Crescând salariul minim în sectorul construcțiilor, în mod obligatoriu şi coeficienţii utilizaţi în calculul manoperei vor creşte cu aproximativ 50 la sută. Lucrările de construcţii în zona privată se obţin prin negocieri directe.

Ioan Mintaș, managerul unei firme de construcţii: “Deci eşti obligat la muncitor necalificat să-i dai 3000 de lei, iar la muncitorul calificat, sigur că tre’ să-i dai un alt salariu, în raport de calificarea pe care o are.

Mircea Mălan, viceprimar Oradea: “Suntem obligaţi, chiar şi în situaţia contractelor deja încheiate, să majorăm valoarea contractelor cu o manoperă care înseamnă cel puţin 17,928 de lei pe oră pe muncitor. Şi asociaţiile respective sunt obligate să majoreze contribuţia.

Maria Jurjuț, preşedinta unei asociaţii de proprietari: ”Normal că sunt nişte bani scoşi din buzunarele lor.

Locatară: ”Dacă-i chiar mult, nu suntem de acord. Şi-aşa e foarte scump.

Şi la Târgu-Jiu, după majorarea salariului minim în construcţii, primăria a fost nevoită să modifice contractele încheiate. Toţi constructorii cer acum mai mult.

Marcel Romanescu, primar Târgu-Jiu: ”În acest moment, avem notificări de la toate societăţile care au câştigat lucrări pe raza municipiului Târgu-Jiu pentru reactualizarea indicatorilor pe baza Ordonanţei 114.

Alexandru Zaharia, director firmă construcţii: ”În situaţia în care te duci la o licitaţie, trebuie să reglezi preţul, manopera, în aşa fel încât să fii eligibil să mai poţi câştiga şi câte o licitaţie.

Inclusiv firma primăriei care se ocupa de asfaltări în oraş spune că este nevoită să renegocieze preţurile pentru contractele pe care le are în derulare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS