8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia a avut cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană

România a avut cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană

România a avut, și în aprilie, cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, rata anuală a inflației urcând la 4,4% luna trecută, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat.
Aprilie este a patra lună consecutivă în care România ocupă prima poziție în topul scumpirilor din UE, ritmul creșterilor de preț urmând o tendință ascendentă de la începutul anului, potrivit profit.
Astfel, în martie, rata anuală a inflației în România a fost de 4,2%, iar în primele două luni ale anului creșterea prețurilor de consum s-a situat la 3,2% și 4%.
Și anul trecut România a dominat topul european al scumpirilor. În septembrie anul trecut, a cedat pentru prima dată în 9 luni locul 1 în clasamentul creșterilor de preț, însă începutul anului 2019 a readus țara pe prima poziție în funcție de rata anaulă a inflației.
În ceea ce privește evoluțiile din luna aprilie, inflația din România este urmată de cea din Ungaria, cu 3,9%.

La nivelul zonei euro, inflația a fost de 1,7% luna trecută, în creștere de la 1,4% în martie, menținându-se însă sub ținta Băncii Centrale Europene, de aproape 2%. Inflația CORE, care exclude prețurile la energie, alimente, aclool și tutun, considerate puternic volatile, a fost de 1,3%. Eurostat calculează rata anuală a inflației ca variație a indicelui armonizat al prețurilor de consum (HICP) într-o lună, comparativ cu aceeași lună a anului precedent.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS