17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeorge Simion: Românii din Ucraina, condamnaţi la dispariţie. Să ne trezim măcar în al 12-lea ceas!

George Simion: Românii din Ucraina, condamnaţi la dispariţie. Să ne trezim măcar în al 12-lea ceas!

Candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion anunță că va internaționaliza subiectul încălcării drepturilor minorității române din Ucraina, pe fondul promulgării de către președintele de la Kiev Petro Poroșenko a Legii cu privire la utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat.

Simion subliniază că prin promulgarea legii, Ucraina îi condamnă pe cei 600.000 de români de pe teritoriul acestui stat la dispariție.

„Voi spune ferm în Parlamentul European că Ucraina nu respectă prevederile Convenției Culturale Europene, ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, ale Cartei Europene a Limbilor Minoritare sau Regionale, ale Convenției-cadru privind protecția Minorităților Naționale și calcă în picioare drepturile lingvistice ale românilor noștri, buni cetățeni ai statului ucrainean. Ucraina trebuie să se desovietizeze și să înțeleagă că relația cu românii și cu România trebuie să funcționeze în baza principiului reciprocității”, a declarat George Simion, candidat independent.

Candidatul independent la alegerile europarlamentare din 26 mai susține respectarea drepturilor românilor din jurul granițelor și Balcani. „Românii din Cernăuți și Herța, Maramureșul istoric, Sudul Basarabiei, Vidin și Timoc, dar și alte comunități istorice românești dispar, iar noi suntem martorii nepuntincioși ai acestei dispariții. Li se închid școlile, bisericile, li se interzic ziarele. Toți acești români au nevoie de o voce la nivel european. Voi semnala în Parlamentul European fiecare încălcare a drepturilor românilor din jurul granițelor și Balcani și îi voi trage la răspundere pe vinovați”, precizează George Simion.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS