Acasă Actualitate Alertă de călătorie în Croaţia. Cod roşu de vânt extrem de puternic

Alertă de călătorie în Croaţia. Cod roşu de vânt extrem de puternic

-

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Croaţia, unde au fost emise coduri portocaliu şi roşu de vânt, care va atinge viteze de până la 120 de kilometri pe oră.
MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, începând din 13 mai, au fost emise coduri portocaliu şi roşu de vânt, cu intensificări puternice la rafală.
Prognozele meteorologice pentru canalul Velebit indică o înrăutăţire a condiţiilor atmosferice, însoţită de precipitaţii intense şi vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 130 de kilometri pe oră, care creează probleme serioase în transportul maritim şi în furnizarea energiei electrice. Regiunile Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospić, Rijeka, golfurile Kvarner şi Kvarnerić, precum şi nordul Dalmaţiei se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt.
Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, sunt închise liniile martime: în regiunea Rijeka: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Mali Lošinj-Unije-Susak, Prizna-Zigljen; în regiunea Dubrovnik: Dubrovnik-Lopud-Suđurad; în regiunea Zadar: Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošnj.
Pentru 14 mai, canalul Velebit se află sub avertizare meteorologică cod roşu de vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 120 de kilometri pe oră, iar golfurile Kvarner şi Kvarnerić şi nordul Dalmaţiei se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt.

Se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte românilor că în situaţii de urgenţă pe teritoriul Croaţiei pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro, www.meteoalarm.eu şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http:/www.mae.ro/app_cs).

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Ziua vă aduce mult chef de vorbă şi mişcare. Sunteţi foarte expansiv şi precipitat, mai ales în relaţiile cu colegii şi...

Bancul zilei

Iubito, plec la sală. Ai vrea să mergi cu mine?Îţi par grasă?Dacă nu vrei să mergi, nu mergi!Acum sunt şi leneşă?Calmează-te, dragă!...