6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOUG pe referendum, publicată în Monitorul Oficial. Au dispărut modificările privind cvorumul

OUG pe referendum, publicată în Monitorul Oficial. Au dispărut modificările privind cvorumul

Ordonanţa de urgenţă pe referendum, adoptată miercuri de Guvern, a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial. Din actul normativ au dispărut, însă, modificările propuse de AEP pentru pragul de prezenţă necesar pentru validarea referendumului.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, Ordonanţa de urgenţă care vizează modificarea legislaţiei electorale la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai.

Din ordonanţă au dispărut modificările legate de cvorumul de prezenţă. Astfel, prevederile Legii în vigoare rămân valabile, respectiv referendumul va fi valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente, şi nu în Registrul electoral aşa cum prevedea propunerea AEP.

În Legea 3/2000 privind organizarea referendumului care este în vigoare sunt precizate următoarele: „Articolul 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”.

AEP publicase pe site, miercuri, o variantă actualizată a ordonanţei de urgenţă, în care era eliminat articolul care obliga autorităţile publice de a nu se pronunţa în campania pentru referendum sau pentru alegerile electorale în favoarea sau defavoarea subiectului. Totodată actul normativ al AEP propunea ca referendumul să fie valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. De asemenea, o altă schimbare viza: „Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării”.

Referendumul pe justiţie va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Pe 25 aprilie, Klaus Iohannis a semnat decretul de organizare a referendumului.

Întrebările care vor fi puse românilor sunt: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS