10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de credincioși la Izvorul Tămăduirii, la Mânăstirea Brâncoveni

Mii de credincioși la Izvorul Tămăduirii, la Mânăstirea Brâncoveni

La Mânăstirea Brâncoveni, ctitorie a domnitorilor Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, au ajuns vineri, 3 mai 2019, mii de credincioși, mult mai mulți decât în anii trecuți, spre satisfacția comercianților.

Cozile de mașini parcate pe drumul național către Caracal, de unde nu li s-a mai permis credincioșilor să intre cu mașinile spre Mânăstirea Brâncoveni, s-au întins pe kilometri. Unii vin de ani buni, chiar zeci de ani, să ia de la izvorul mânăstirii, cunoscut drept făcător de minuni, Aghiasma Mică, alții au auzit de legendă și și-au propus să ajungă. Cert este că Mânăstirea Brâncoveni a fost asaltată de credincioși. Cei veniți de foarte devreme au cedat și s-au întins fie pe iarbă, fie la umba zidurilor împrejmuitoare ale complexului mânăstirii, soarele fiind toropitor. S-a stat zeci de minute la rând pentru a putea umple sticlele direct de la izvor, deși au fost puse la dispoziția credincioșilor și butoaie pline cu apă sfințită.

Cei mai mulți dintre vizitatori s-au îndreptat direct spre izvor, ascultând în boxe slujba oficiată de mai mulți preoți. La rând s-a stat și la magazinul mânăstiresc, de unde s-au putut cumpăra icoane și alte obiecte pe care credincioșii nu le-au găsit la cele două standuri postate chiar la poarta mânăstirii, unde de asemenea s-au putut scrie acatiste.

 

„A șasea sau a șaptea oară vin aici“

 

Cedincioșii spun că vin să ia de aici apă sfințită pentru că ar avea, într-adevăr, puteri vindecătoare. „A șasea sau a șaptea oară vin aici și e bună, ne ajută“, a spus un tânăr. O doamnă a declarat că a auzit de minunile pe care le face apa de la Brâncoveni și de atunci ia în fiecare an. Un bărbat venit de la 8 kilometri, pe jos, a spus acesta, nu pleacă nici în străinătate, unde merge des la muncă, fără apă sfințită. „Aici domnitorul Mircea a venit cu o rană, din luptă, a dat cu apă și s-a vindecat. Și eu, la fel, am pățit așa ceva și în două săptămâni mi-a trecut“, a mai spus bărbatul.

Mânăstirea și-a deschis porțile pentru credincioși chiar dacă este în plin proces de reabilitare, pe bani europeni, fiind cel mai important proiect care se derulează în județ în această perioadă. Monumentul istoric de categorie A beneficiază de o finanțare de 21,6 milioane lei, bani din care se va rezolva problema infiltrațiilor care distrug  zidurile, dar se va și construi un spațiu nou muzeal, tot în stil brâncovenesc, astfel încât importanta bogăție deținută să poată fi expusă. Este vorba de obiecte de o valoare extraordinară salvate la dărâmarea unor importante biserici din București, una dintre acestea fiind Văcărești, după cum a declarat directorul Direcției de Cultură, Culte și patrimoniu Cultural Național Olt, Gheorghe Iorga. „Într-o vizită făcută pe când era ministru, și academicianul Răzvan Theodorescu a fost surpins să le descopere, le credea pierdute“, a mai spus Iorga.

Bâlci pe deal, pe drumul către mânăstire

Până la a ajunge, însă, la mânăstire, credincioșii au străbătut drumul destul de lung printr-o livadă, pe jos.

În acest an, din nou, comercianții și-au găsit aici locul, de la cei care vând jucării, până la comercianții de mici și bere, care au întins aici mesele, ca o continuare, spun aceștia, a tradiției din urmă cu peste 20 de ani, când aici se adunau credincioșii întorși de la mânăstire, ciocneau ouă roșii și prânzeau, dând de pomană bucate.

„Eu fac turtă dulce și halviță din comunism, că acum să fii privatizat poate și soacră-mea. Într-o vreme măicuțele nu ne-au mai dat voie, se supăraseră de muzică și gălăgie, dar când au văzut că nu mai vine atâta lume la biserică, s-au răzgândit“, spunenea Nilă, un comerciant care a venit, cum o face de aproape 30 de ani, cu halviță și turtă dulce făcute în casă. Peste drum s-au instalat tobogane pentru cei mici, în timp ce părinții se pot așeza la o bere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS