24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorj: Firma care construieşte podul de la Stoina, amendată pentru muncă „la negru”

Gorj: Firma care construieşte podul de la Stoina, amendată pentru muncă „la negru”

Patru angajatori din judeţul Gorj au fost sancţionaţi, săptămâna trecută, cu amenzi în valoare totală de 160.000 de lei pentru folosirea în activitate a opt persoane fără forme legale de angajare. Cinci dintre acestea efectuau lucrări de construcţii în municipiul Târgu-Jiu, iar alte două prestau activitate pentru tot atâţia crescători de animale din comuna Scoarţa. De asemenea, persoana juridică care executa lucrări la podul din comuna Stoina, unde pe data de 18 aprilie a.c. s-a înregistrat un accident de muncă colectiv, a fost sancţionată cu suma de 20.000 de lei pentru că una dintre victime lucra fără încheierea, în prealabil, a unui contract individual de muncă cu angajatorul respectiv.

“Dezavantajele muncii fără forme legale de angajare sunt majore pentru cel care acceptă o astfel de prestaţie. În cazul unui accident de muncă, victima nu va beneficia de asigurări medicale şi nu va avea dreptul la nici una dintre indemnizaţiile şi compensaţiile financiare pe care statul le garantează în astfel de situaţii. Pe de altă parte, o persoană care munceşte fără contract individual de muncă nu va avea dreptul, printre altele, la concediu de odihnă plătit, nu va putea pretinde să fie remunerată cu cel puţin salariul minim brut pe ţară, nu-i va fi plătit concediul medical şi nu va avea dreptul la pensie”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Pentru o cât mai bună înţelegere a drepturilor angajaţilor, dar şi ale angajatorilor, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă din ţară, derulează în permanenţă campanii de informare. În luna mai 2019, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj implementează, la nivelul judeţului, o campanie de informare și conștientizare cu privire la respectarea legislației specifice privind ucenicia la locul de muncă, efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior si internshipul. În cadrul acestei campanii vor avea loc mai multe sesiuni de informare, prima dintre acestea fiind organizată în parteneriat cu Universitatea “Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, inspectorii de muncă urmând a fi prezenţi, pe data de 09.05.2019, ora 12.00, la sediul instituţiei de învăţământ superior, pentru o dezbatere cu studenţii pe marginea legislaţiei amintite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS