15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, pe primul loc în UE la naşterile în rândul adolescentelor şi pe ultimul la femeile de 40 ani

România, pe primul loc în UE la naşterile în rândul adolescentelor şi pe ultimul la femeile de 40 ani

România se află, potrivit unui studiu Eurostat din 2019, pe primul loc în ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul adolescentelor şi pe ultimul loc în ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul femeilor de peste 40 de ani, informeaza Mediafax.

România se află, potrivit unui studiu Eurostat realizat în 2019, pe primul loc în ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul adolescentelor. Procentul la nivel naţional este de 12,3%, mult peste media europeană, de 4%. În ţara noastră, unul din zece copii are o mamă adolescentă, situaţie regăsită şi la nivelul Bulgariei, unde rata minorelor devenite mame atinge 11,9%.

Bulgaria şi România sunt urmate de ţări precum Ungaria, cu 9%, Slovacia, cu 8,4% şi Letonia, cu 5,5%. La polul opus al clasamentului se află ţări precum Italia, Olanda şi Slovenia, unde procentul adolescentelor devenite mame scade sub 2%.

În ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul femeilor de peste 40 de ani, România ocupă ultimul loc în clasamentul realizat de Eurostat, procentul la nivel naţional fiind în acest caz de doar 1,6%. România este devansată de ţări precum Malta, unde procentul înregistrat este de 1,7% şi Republica Cehă cu 1,8%. În cealaltă extremă, sunt incluse state precum Italia şi Spania, cu procente de 8%, respectiv 7,4%, aici fiind înregistrate şi cele mai mari rate ale naşterilor din rândul femeilor de peste 40 de ani la nivelul Uniunii Europene

În majoritatea statelor europene, femeile au dat naştere primului copil în jurul vârstei de 20 de ani. Excepţii notabile au fost înregistrate în Spania, unde 61,6% din femeile care au dat viaţă pentru prima dată aveau vârste de peste 30 de ani, Grecia cu 57,2% şi Italia cu 56,2%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS