5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine este Bogdan Licu, cel care preia funcţia de procuror general interimar

Cine este Bogdan Licu, cel care preia funcţia de procuror general interimar

Bogdan Licu, procurorul general interimar, a mai deţinut această funcţie după demisia fostului procuror general Tiberiu Niţu, timp în care a cerut redeschiderea anchetei în dosarul Revoluţiei, sctie Mediafax.  În martie 2016, el a renunţat la titlul de doctor, din cauza suspiciunilor de plagiat.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, pe 19 aprilie, ca Bogdan Licu să preia funcţia de procuror general interimar pentru o perioadă de două luni, după ce Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a lui Augustin Lazăr, mandatul acestuia din urmă încheindu-se pe 27 aprilie

Procurorul Bogdan Licu are 50 de ani şi este adjunct al procurorului general Augustin Lazăr din 16 mai 2016. Procurorii CSM au decis delegarea lui Bogdan Licu chiar dacă în funcţia de prim-adjunct al procurorului general este Laura Oprean.

El a fost acuzat, în 2011, că şi-ar fi plagiat teza de doctorat cu titlul “Corupţia – risc major la adresa securităţii naţionale”, obţinută la Academia Serviciului Român de Informaţii, sub îndrumarea lui Gabriel Oprea. Ulterior, în urma scandalului, a solicitat Academiei de Informaţii Mihai Viteazul retragerea titlului de doctor. În luna iulie a anului trecut, Bogdan Licu preciza, pentru MEDIAFAX, că neagă orice acuzaţie de plagiat.

Nu este pentru prima dată când Bogdan Licu va conduce, interimar, Parchetul General. El a mai deţinut această funcţie după demisia fostului procuror general Tiberiu Niţu, iar în acea perioadă, a cerut redeschiderea anchetei în dosarul Revoluţiei, trimis recent în judecată

Potrivit CV-ului său, din 2013 până în 2016, Licu a fost prim-adjunct al procurorului general. Din ianuarie 2013 până în mai 2013 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, de unde a fost detaşat la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ca reprezentant al Parchetului General. Între februarie 2012 şi ianuarie 2013, Licu a fost detaşat de la Parchetul Tribunalului Bucureşti la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a fost consilier al preşedintelui. De altfel, Licu a fost ales membru al CSM între 13 ianuarie 2010 şi 17 februarie 2012 după ce, din ianuarie 2009 până în ianuarie 2010, a fost vicepreşedinte al Consiliului.

La Parchetul Tribunalului Bucureşti a fost, în 2006, în 2005 şi 2003, şef al Secţiei de urmărire penală, activitate întreruptă cât a fost detaşat şi la Cancelaria primului ministru, în anul 2005, la Departamentul de luptă anti-fraudă. La Parchetul Tribunalului a fost mai întâi simplu procuror, promovat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, unde avea ca atribuţii coordonarea activităţii penale a Secţiei 11 de Poliţie din Capitală.

Licu are un master în relaţii internaţionale şi integrare europeană la Şcoala Superioară de Studii Politice şi Administrative, obţinut în 2006 şi mai multe specializări în antifraudă.

A absolvit Colegiul Superior de Siguranţă Naţională al Serviciului Român de Informaţii prin Academia Naţională de Informaţii şi a urmat, de asemenea, cursuri de specializare în domeniul combaterii contrafacerii în SUA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS