11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncendiul de la Notre Dame, sub control

Incendiul de la Notre Dame, sub control

După aproximativ 12 ore de luptă cu flăcările, incendiul de la Notre-Dame de Paris nu a fost stins încă. Sutele de pompieri mobilizați îl au acum sub control, dar pericolul nu a trecut. De asemenea, o persoană a fost rănită. Catedrala se afla în plin proces de restaurare. Una dintre principalele ipoteze este că lucrările de pe șantier ar fi provocat incendiul, relatează AFP.
“Focul este complet sub control. A fost stins parţial, mai rămân câteva focare reziduale de stins”, a explicat pentru AFP locotenent-colonelul Gabriel Plus, purtător de cuvânt al pompierilor din Paris.
Catedrala Notre-Dame, simbol de necontestat al Parisului, dar şi al întregii lumi creştine, a fost mistuită luni seară de flăcări uriaşe.
Pompierii s-au luptat să salveze edificiul în stil gotic, vechi de 8 secole, însă doar structura din piatra pare să fi rămas întreagă.
Flăcările au distrus acoperişul celebrului monument, precum şi partea cea mai înaltă, fleşa, care se înălţa deasupra catedralei, până la 96 de metri înălţime.
Nu se cunosc, deocamdată, cauzele incendiului, dar autorităţile cred că ar putea fi legate de lucrările de restaurare care au început de curând.
Tragedia s-a petrecut în prima zi a săptămânii sfinte, după Florii şi înaintea Paştelui catolic.
Fleșa, partea cea mai înaltă a acoperișului catedralei, a ars ca o torţă înainte să se prăbușească. Apoi focul a înghițit întregul acoperiş, în partea centrală… Cea mai veche parte a şarpantei datată din secoul al 13-lea, iar cea mai recentă, de acum mai bine de 200 de ani.
Monument arhitectonic cunoscut în întreaga lume şi simbol universal al creştinismului occidental, această catedrală impunătoare veghează asupra Parisului de mai bine de opt veacuri. Aici a fost încoronat Napoleon Bonaparte şi tot aici, Papa Pius al X-lea a beatificat-o pe celebra eroina Ioana D’Arc. Secole întregi de istorie şi două războaie mondiale, nu au reuşit să o distrugă, până aseară, când părea că istoria să se va sfârşi aici.
Incendiul a izbucnit cu puţin timp înainte de ora 19:00. Catedrala a fost evacuată, iar pompierii au instituit în jur un perimetru de securitate uriaş. Au fost mobilizate toate mijloacele de intervenţie disponibile, inclusiv scări telescopice şi braţe pentru dirijarea jeturilor de apă de la înălţime.
După câteva ore critice, autorităţile au anunţat că structura principală a clădirii a fost “salvată şi conservată”, însă toate eforturile sunt îndreptate acum pentru salvarea operelor de artă din interior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS