9.6 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2019
Acasă Actualitate (FOTO; VIDEO) A fost salvată structura Catedralei Notre Dame. Macron: Vom reconstrui,...

(FOTO; VIDEO) A fost salvată structura Catedralei Notre Dame. Macron: Vom reconstrui, împreună, Catedrala

-

Un incendiu monstruos a izbucnit, luni seară, la renumita Catedrală Notre Dame din Paris. 400 de pompieri au fost mobilizați pentru stingerea flăcărilor, au anunțat reprezentanții Directoratului General pentru Siguranță Civilă. Pompierii au luptat mai multe ore cu flăcările puternice care au cuprins acoperișul catedralei şi au reușit să salveze structura clădirii și cele 2 turnuri. Un salvator a fost rănit grav în timpul intervenției. Primele date ale anchetei arată că focul a pornit accidental.

„Totul arde. Structura (nr – acoperișului), care datează o parte din secolul al XIX-lea și o parte din secolul al XIII-lea, nu va mai rămâne nimic. Trebuie să așteptăm și să vedem dacă bolta care protejează Catedrala va fi afectată de flăcări sau nu, a declarat Andre Finot, purtător de cuvânt al Catedralei, pentru Le Monde, potrivit Daily Mail.

Președintele Emmanuel Macron a ținut un discurs în apropierea Catedralei.

”Este o tragedie teribilă ce s-a întâmplat. Cel mai rău lucru a fost evitat, însă lupta nu s-a terminat. Istoria noastră arde.Vom reconstrui, împreună, Catedrala. Mâine vom căuta cele mai mari talente. Vom reconstrui Notre Dame”, a spus Macron.

Datele preliminare ale anchetei arată faptul că incendiul a fost cauzat accidental, și nu de o mână criminală, scrie presa franceză. Ambele turnuri ale Catedralei au fost de asemenea salvate, anunță autoritățile franceze.

”Focul a scăzut în intensitate. Structura clădirii a fost salvată, inclusiv turnul din nord. Trebuie să rămânem totuși foarte atenți”, a declarat un oficial francez.

Reacţii ale oficialilor străini, dar şi a oamenilor simpli

„Sfântul Scaun a aflat cu șoc și tristețe vestea teribilului incendiu care a devastat Catedrala Nitre Dame din Paris, simbol al creștinismului din Franța și din lume. Ne exprimăm apropirea pentru catolicii francezi și pentru cetățenii Parisului. Ne rugăm pentru pompieri și pentru toți cei ce fac tot ce este posibil pentru a înfrunta această situație dramatică”, se precizează într-un comunicat al Vaticanului.

Mike Pence: Notre Dame este un simbol al credinței oamenilor din întreaga lume. Este dureros să văd Casa Domnului în flăcări. Gândurile noaste și rugăciunile se îndreaptă spre pompierii de la locul incendiului și spre toți cetățenii din Paris.”

Melania Trump: „Mă doare inima pentru oamenii din Paris, după ce-am văzut flăcările de la Catedrala Notre Dame. Mă rog pentru siguranța tuturor.”

Sadiq Khan:Sunt îndurerat să văd Catedrala Notre Dame în flăcări. Londra suferă alături de Paris astăzi.”

„Plâng în fața catedralei. Sunt devastată. M-am născut în Paris și am un gol în stomac”, a declarat o femeie identificată drept Valerie.

„Sunt 25 de ani de când mi-am părăsit casa și acum, să văd Notre Dame așa, sunt șocată”, a completat prietena sa, Violette.

Într-o postare pe Twitter, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a calificat drept „teribil” incendiul devastator de la cel mai vizitat monument istoric din Europa.

La rândul său, președintele american Donald Trump i-a îndemnat pe francezi, pe Twitter, să „acționeze rapid.”

„Este îngrozitor să văd incendiul devastator de la Catedrala Notre Dame din Paris. Trebuie acționat rapid”, a mai scris liderul american, exprimându-și opinia că flăcările ar putea fi stinse din aer.

ȘTIRI VIDEO GdS