Acasă Actualitate CNSAS, cerere privind preluarea arhivei SIPA de la MJ

CNSAS, cerere privind preluarea arhivei SIPA de la MJ

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis marţi să solicite o întâlnire a conducerii consiliului cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei ”în scopul preluării dosarelor/documentelor din fondul SIPA referitoare la relaţia dintre judecători, procurori şi fosta Securitate”, potivit unui comunicat al instituţiei.

Colegiul C.N.S.A.S. a hotărât, în urma dezbaterilor din şedinţa de astăzi, următoarele:
1. Colegiul va solicita o întâlnire între conducerea C.N.S.A.S. şi reprezentanţii Ministerului Justiţiei în scopul preluării dosarelor/documentelor din fondul SIPA referitoare la relaţia dintre judecători, procurori şi fosta Securitate. -o întâlnire la nivel înalt între C.N.S.A.S. şi SRI în vederea predării integrale a fondurilor de arhivă şi realizării unei situaţii cu judecătorii şi procurorii din evidenţele create de fosta Securitate.
2. Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a C.N.S.A.S. va realiza un studiu referitor la relaţia judecători – procurori – organele fostei Securităţi până în 1989, în completarea volumului dlui cercetător C.N.S.A.S., Iuliu Crăcană, „Dreptul în slujba puterii. Justiţia în regimul comunist din România (1944-1958)”. În cadrul studiului va fi evidenţiată o temă dedicată cazurilor de ofiţeri ai fostei Securităţi pentru care era asigurată intrarea la Facultatea de Drept pe locuri rezervate, fără admitere.
3. Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a C.N.S.A.S., în colaborare cu Direcţia Investigaţii şi Direcţia Juridică, va realiza un studiu-sinteză pe relaţia Miliţie-Securitate.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version