10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSinecuri uriașe propuse de administratorii Electrica SA: plăți lunare de peste 6.800 euro brut, compensații de zeci de mii de euro în cazul plecării din CA

Sinecuri uriașe propuse de administratorii Electrica SA: plăți lunare de peste 6.800 euro brut, compensații de zeci de mii de euro în cazul plecării din CA

Membrii Consiliului de Administrație al companiei Electrica SA, unde statul român deține 48,7% din acțiuni, propun indemnizații uriașe pentru ei înșiși într-un document care urmează să fie discutat de acționari pe 25 aprilie. Mai mulți, cei 7 administratori propun o politică fără precedent de recompensare în cazul în care vreunul dintre ei pleacă sau e dat afară: compensații de sute de mii de euro.

În sprijinul propunerii lor, membrii CA invocă practicile similare din Elveția și Germania, potrivit unei note postate pe site-ul oficial.

Chestionată de G4Media.ro despre oportunitatea propunerii unor indemnizații și compensatorii atât de mari, reprezentanții companiei au declarat într-un răspuns pentru G4Media.ro că acestea sunt necesare datorită volumului și complexității activității desfășurate de grupul Electrica. Potrivit companiei, reevaluarea remunerației membrilor Consiliului de Administrație a fost propusă în urma unei analize realizate de ”un consultant extern de reputație internațională”.

Potrivit e-nergia.ro, spre comparație, membrii Consiliului de Supraveghere al Petrom, cea mai mare companie energetică din România primesc remunerații de 1.700 de euro net pe lună, iar reprezentantul statului român în CA al Enegie România a primit în 2017 suma medie de 3.000 de lei pe lună.

Propunerile apar în documentul numit ”Politica de remunerare a membrilor Consiliului de Administratie Electrica S.A.”, postat pe site-ul companiei în pregătirea ședinței din 25 aprilie a Adunării Generale a Acționarilor.

Ce prevede propunerea asumată chiar de actualii administratori, care ar urma să fie primii beneficiari ai acestei noi politici de remunerare, dacă ea va fi aprobată de acționari:

– remuneratie fixă lunară de 5128 EURO brut pentru membrii simpli ai CA și de 6838 EURO brut pentru președintele Consiliului de Administrație.
– o indemnizatie bruta în valoare de 1709 EURO pentru fiecare şedinţă a Consiliului de Administrație la care participă; o indemnizatie bruta în valoare de 2137 EUR pentru fiecare şedinţă la care participă în calitate de președinte al comitetului care raportează către Consiliul de Administrație SAU o indemnizație bruta în valoare de 1709 EUR pentru fiecare şedinţă la care participă în calitate de membru al comitetului care raportează către Consiliul de Administrație. Fiecare membru în CA are dreptul să încaseze indemnizație pentru maximum 12 ședințe pe an

– Mai mult, membrilor CA compania le va plăti călătoria cu avionul la clasa business, cazarea, transport (inclusiv taxi), telefon și mesele.

– Alte facilități sunt poliță de asigurare profesională tip „directors & officers liability” (valoare asigurată de 10 milioane EURO), pachet de servicii medicale si/sau similar cu cel al angajaților, ”anumite echipamente” nespecificate

Cele mai mari sume apar la plata de către companie de compensații pentru membrii CA ”revocați nejustificat”. Un membru al CA aflat în această postură va primi ”întreaga sumă pe care ar fi primit-o pentru tot parcursul mandatului acestuia dacă nu i-ar fi încetat contractul înainte de termen, dar nu mai puțin de suma echivalentă a 12 remunerații lunare totale ale respectivului Administrator”, potrivit documentului citat. Astfel, un membru CA dat afară din funcție poate ajunge la plăți compensatorii de sute de mii de euro, în funcție de termenul rămas până la terminarea mandatului.

De asemenea, membrii CA cărora le încetează mandatul din orice motiv (inclusiv la expirarea normală a mandatului), au dreptul să primească o sumă echivalentă cu 12 remunerații lunare totale ale respectivului Administrator din perioada mandatului doar pentru a respecta clauza de neconcurență (adică să nu lucreze pentru o perioadă de timp într-o poziție similară la o altă companie din sector).

Practic, având în vedere că remunerația lunară minimă va fi de 6837 euro (salariu plus indemnizația de ședință), indemnizația de neconcurență va fi de minimum 82.044 de euro pentru un membru al CA care pleacă din funcție din orice motiv.

Cine sunt cei 7 membri CA care ar urma să beneficieze primii de noile condiții financiare:

Președintele CA este Valentin Radu. Consultant de profesie, a fost Senior Project Manager în cadrul Roland Berger Strategy Consultants (1995-2003), apoi CEO în Holdingul Țiriac (2003 -2007), din 2008 fiind fondator si Managing Partner al Platinum Capital, companie de consultanță axată.

Gicu Iorga. Fost șef al clubului de table din Giurgiu, șef la Vama Giurgiu, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Bucureşti și A.N.S.V.S.A.

Bogdan Iliescu. A condus activitatea de Corporate Finance a BRD Groupe Societe Generale (2007 – mai 2016), mai este membru al Consiliului de Administratie și al comitetelor sale din cadrul SNTGN Transgaz SA, Mediaș. Este fiul lui Gheorghe Iliescu, vicepreședintele ALDE Argeș, potrivit presei locale.

Ramona Ungur. Are 20 de ani de activitate în bănci (BCR, EXIMBANK, Credit Europe Bank, BNR). Este consultant independent în afaceri și membru în Consiliu de Administrație al OIL TERMINAL SA Constanța.

Dragoș Andrei (propus de BERD). Lucrează la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a asigurat reprezentarea României în Consiliul de Administrație al BERD. A fost Consilier de Stat în cadrul Aparatului de Lucru al premierului Victor Ponta, după ce în prealabil ocupase poziția de Ministru Consilier la Reprezentanța României pe lângă Uniunea Europeană, de la Bruxelles. Anterior a fost secretar de stat în Ministerul Administrației Publice, Consilier al Ministrului în Ministerul Afacerilor Interne și Administrației, dar și Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor Publice.

Niculae Havrileț. Fost președinte ANRE, actual consilier al ministrului Energiei, Anton Anton (ALDE)

Radu Florescu (propus de BERD). Este director General al Centrade│Cheil, Europa de Sud Est, centrul regional de comunicare pentru Cheil Worldwide, coordonând 11 piețe în țările din zona Mării Adriatice și a Balcanilor.

Răspunsul Electrica SA pentru G4Media.ro legat de remunerația administratorilor:

”Având în vedere specificul companiei, volumul și complexitatea activității desfășurate la nivelul Grupului Electrica, programele de transformare demarate și provocările actuale ale pieței de energie, a rezultat necesitatea reevaluării remunerației membrilor Consiliului de Administrație, în comparație cu piața relevantă din Europa/România. În acest context, a fost contractat un consultant extern de reputație internațională – pentru a asigura anvergura corespunzătoare acestei analize.

Toate explicațiile referitoare la revizuirea remunerației membrilor Consiliului de Administrație se regăsesc în Nota publicată pe site-ul companiei, la secțiunea Documentele aferente punctelor de pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) din 25 aprilie 2019, mai precis AGOA – Punctul 8: Aprobarea formei propuse a contractului de mandat pentru membrii Consiliului de Administrație al Electrica – document publicat în data de 14 martie 2019”.

Material preluat de la G4 Media

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS