24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAPIA: Fermierii români au depus 287.036 cereri unice de plată pentru o suprafaţă de peste 892.000 de hectare

APIA: Fermierii români au depus 287.036 cereri unice de plată pentru o suprafaţă de peste 892.000 de hectare

Fermierii români au depus până în prezent 287.036 cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 892.916 hectare, în cadrul Campaniei aferente anului 2019, a anunţat, joi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), scrie Agerpres.

Campania a demarat pe 1 martie, iar ultima zi de depunere va fi 15 mai 2019. „Cei care nu se prezintă până la acest termen nu vor beneficia de sprijinul financiar acordat de APIA”, susţin reprezentanţii instituţiei. În acest sens, fermierilor li se recomandă să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi, conform invitaţiei primite, pentru a se putea utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea solicitărilor în campania din acest an.

Cererile se depun la centrele judeţene APIA, în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol, şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi zootehnic.

De asemenea, fermierii români primesc subvenţii pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agromediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020), dar şi ajutoare naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Suma totală alocată României din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în 2019 se ridică la 1,94 miliarde de euro.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara pe 18 februarie că termenul în care se depun cererile, respectiv 1 martie – 15 mai, nu se schimbă nici în 2019, iar regula trebuie respectată.

„În 2017, ca să introducem acea ordine, am spus că închidem obloanele la APIA, în 2018 ca să introducem regula şi mai puternic am spus că ferecăm, sudăm uşile. Anul asta spun că suspendăm şi scările la APIA, pentru că până la data de 15 mai trebuie să depună cererile pentru a avea subvenţiile la timp”, a declarat la acea dată ministrul Agriculturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS