14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUPDATE (Corespondență din Bruxelles) Siegfried Mureșan: "Ziua decisivă. Kovesi joacă un meci de Liga Campionilor"

UPDATE (Corespondență din Bruxelles) Siegfried Mureșan: „Ziua decisivă. Kovesi joacă un meci de Liga Campionilor”

 

UPDATE: Prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pentru desemnarea primului procuror-șef al UE, competiție în care se află și fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, s-au încheiat miercuri fără niciun rezultat. Eurodeputatul Siegfried Mureșan spune că atât PE, care o susține pe Kovesi, cât și Consiliul UE și-au prezentat punctele de vedere, iar „Consiliul a fost în defensivă – delegația Parlamentului European a spus foarte clar că în Parlament a existat o procedură publică, transparentă și democratică de audiere, în timp ce în Consiliu nu a existat o astfel de procedură”. Următoarele întâlniri vor avea loc în 27 martie, apoi în 4 și 10 aprilie, scrie Hotnews.

„Negocierile abia au început, următoarele discuții vor fi în 27 martie”, au declarat sursele citate.

 

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, care este și purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, a declarat, marți, la Bruxelles, într-o întâlnire cu jurnaliști români aflați la Parlamentul European, că astăzi se va observa dacă și Consiliul Uniunii Europene va susține același candidat pentru funcția de procuror-șef european, că și Parlamentul European, respectiv pe Laura Codruța Kovesi. Miercuri, începând de la ora 10.00 sunt programate a începe dezbaterile în Consiliul Uniunii Europene, pe această tema. Dacă și Consiliul este de acord cu propunerea Parlamentului European, atunci va fi o singură rundă de discuții, iar șeful Parchetului European va fi stabilit mai devreme. Dacă astăzi Consiliul Uniunii nu este de acord cu propunerea PE, atunci vor fi trei runde de negocieri. În cursa pentru șefia Parchetului european au rămas trei candidați, respectiv din România, Franța și Germania. Au șanse pentru aceasta funcție candidatul francez și cel german.

„Este foarte important sa vedem cum se vor situa ţările care au susținut candidatul german. În opinia mea, sunt state care luptă împotriva corupției, ceea ce înseamnă că vor da votul pentru Kovesi. Putem concluziona mâine (astăzi n.r.) dacă și Consiliul va ţine cont de decizia Parlamentului European”, a precizat Siegfried Mureșan, care a adăugat că intenția este aceea de a se desemna procurorul european înainte de alegerile europarlamentare de pe 26 mai.

„Miercuri ar putea fi ziua decisivă. Kovesi joacă într-un meci de Liga Campionilor, împotriva unui candidat din Franța și unul din Germania. Nu joacă împotriva a doi jucători din Teleorman. Doar că Franța își susține candidatul. România nu și-a susținut candidatul român”, a mai spus Siegfried Mureșan. El a explicat că, în timpul audierilor din Parlamentul European, europarlamentarii români din partea PSD au fost cei mai incisivi la adresa lui Kovesi, însă acest aspect a propulsat-o pe candidata româncă pe prima poziţie în opțiunea Parlamentului European, şi pentru că rezistă la stres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS