13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSemnal de alarmă. România pierde anual populaţia unui oraş de mărimea Piteștiului

Semnal de alarmă. România pierde anual populaţia unui oraş de mărimea Piteștiului

România pierde anual populaţia unui oraş de mărimea Piteștiului. Asta arată un studiu lansat mari despre criză de pe piaţa forţei de muncă, potrivit stirileprotv.

Patronatele atrag atenţia autorităţilor că în câţiva ani vom avea nevoie de o jumătate de milion de angajaţi noi, iar dinspre şcoală vin tot mai puţini elevi şi studenţi. Presiunile pe bugetul de pensii vor creşte, mai ales că până în 2030 populaţia generală este prognozată să scadă cu peste 2 milioane de locuitori.

Acum doi ani am avut cea mai mare migraţie din ultimii 7 ani – au plecat din România aproape 220.000 de oameni, iar anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 50 de ani. În Uniunea Europeană, sunt doar cinci ţări care pierd populaţie – acestea sunt. Noi suntem pe primul loc. În 2017 am pierdut 120.000 de oameni – partea albastră este diferenţa între naşteri şi decese, iar cea portocalie, între câţi au plecat şi câţi au venit.

Semnalul de alarmă tras de patronate se bazează şi pe aceste cifre din raportul făcut de Institutul de Cercetări Economice al Academiei Romane şi KPMG. Populaţia activă de la noi, cu alte cuvinte cei care au muncit pe contract măcar un an în viaţa lor este aici, pe la 9 milioane de oameni. Ceilalţi sunt aici, 10,5 milioane populaţia inactivă, pensionarii, elevii şi copiii, plus aceşti aproape 2 milioane de oameni care sunt, teoretic persoane active, dar care nu sunt nicăieri – nici la muncă nici la facultate sau la şcoală. Iată ce au aflat specialiştii.

Luminiţa Chivu, director Institutul Național de Cercetări Economice: “975.000 sunt NEETs, deci tinerii până în 34 de ani care nu se regăsesc nici la şcoală, nici la muncă. Ce mai ştim – 215.000 sunt beneficiari de ajutor social. Avem de exemplu 786.000 de persoane cu dizabilităţi, din care 175.000 sunt apte de muncă, dar din care doar 33.000 lucrează. La recensământul din 2011 erau un 1.110.000 de persoane casnice.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS