Prețurile au crescut în februarie în medie cu 3.83%Rata anuală a inflaţiei, care măsoară creșterea preţurilor produselor din coșul de consum din ultimul an, a crescut în februarie, la 3,83%, a anunțat marți Institutul Național de Statistică. Alimentele s-au scumpit în medie cu 4,46%, în vreme ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,74%, iar pentru serviciile utilizate plătim în medie cu 3,08% mai mult. Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în februarie, la cartofi (21%), alte legume şi conserve de legume (16,6%) şi la fructe proaspete (5,26%), potrivti hotnews.
Banca Naţională a României (BNR) a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipaţii inflaţioniste pot fi rapid deteriorate în viitor, iar OUG 114 anunţat de Guvern la finalul anului trecut pune deja presiune pe inflaţie.
Dinamica anuală a indicelui CORE2 ajustat (care elimină din calculul IPC total o serie de preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare este puţin semnificativă sau nulă: cele administrate, volatile -legume, fructe, ouă, combustibili-, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice) va evolua pe o traiectorie ascendentă începând cu trimestrul II 2019, într-un ritm relativ mai alert în anul curent, scrie BNR în raportul asupra inflației din februarie.
Această evoluție este imprimată de presiunile inflaționiste provenind din mediul intern, asociate excesului de cerere. ”Acestora li se adaugă dinamizarea anticipată a prețurilor bunurilor din import, sub impactul deprecierii înregistrate de moneda națională la începutul anului curent și al majorării graduale a inflației externe. Prognoza macroeconomică actualizată prevede plasarea ratei anuale a inflației IPC la 3% la finele anului 2019 și, respectiv, la 3,1% la sfârșitul anului viitor, valori situate în jumătatea superioară a intervalului de variație de ±1 punct procentual asociat țintei staționare de 2,5%”, mai notează autorii Raportului.
Traiectoria acestora este marcată de ample incertitudini asociate tarifelor la energia electrică și gazele naturale, în condițiile lipsei unor norme detaliate ale autorităților de profil privind modul de transpunere a prevederilor cu caracter general ale OUG nr. 114/2018 la momentul finalizării scenariului de bază al proiecției macroeconomice.
Comparativ cu Raportul anterior, valoarea pentru sfârșitul anului 2019 a fost revizuită marginal în jos, cu 0,1 puncte procentuale, reevaluarea descendentă a prețului gazelor naturale, în contextul prevederilor OUG nr. 114/201877, fiind parțial contrabalansată de cea ascendentă a tarifelor la energie electrică în prima parte a anului curent, pe fondul majorării tarifului serviciului de distribuție, a cotei obligatorii de certificate verzi estimată pentru anul 2019 și a accizelor, precum și de amânarea implementării măsurii de reducere a cotei TVA pentru energia termică previzionată anterior pentru luna ianuarie 2019.
Scenariul de evoluție a prețurilor combustibililor prevede creșteri anuale de 2%, atât în ultima lună a anului 2019 , cât și a celui următor. Traiectoria inflației acestei grupe este influențată de plasarea dinamicii anuale a prețului petrolului la valori negative pe parcursul anului 2019 și ușor pozitive ulterior (pe fondul evoluției descendente a cotațiilor petrolului de la finele anului 2018 și anticipate a continua și pe parcursul primului trimestru al anului curent, urmate de o relativă stabilizare a acestora).
Dinamica anuală a prețurilor produselor din tutun și a băuturilor alcoolice este prognozată la 4,8% la finele anului curent și la 2,8% la sfârșitului lui 2020. Pentru anul 2019 aceasta este superioară celei proiectate în runda anterioară cu 1,6 puncte procentuale, în urma actualizării cu informațiile specificate în OUG nr. 114/2018 cu privire la majorarea de mai mare amploare a accizei specifice la 1 000 de țigarete. De asemenea, traiectoria acestora este influențată și de devansarea momentului implementării creșterii accizei (din luna aprilie 2019 în luna ianuarie 2019), dar și de comportamentul operatorilor din acest domeniu privind majorarea prețului final în urma modificărilor din legislația fiscală


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 12 martie 2019

Actualitate

» 140 de radiografii au fost găsite ascunse în vestiarele a trei medici de la Spitalul Județean de Urgență Slatina
» Educatoarea de la Braşov care a lovit și încuiat în debara un copil de 5 ani şi-a dat demisia / Ancheta confirmă acuzațiile „în parte”
» Viorica Dăncilă l-a readus pe Victor Negrescu în Guvern, în calitate de consilier onorific
» Venezuela: Un cunoscut ziarist a fost reținut de serviciile secrete
» (Galerie Foto) Cea mai scumpă mașină din lume vine de la Bugatti
» Învățătorul din Iași care a corectat greșit tema unui copil, găsit vinovat de comisia de evaluare
» Protecţia Consumatorilor a amendat comercianţii de legume şi fructe
» Mai mulţi primari au anunţat că organizează proteste pentru drumuri mai bune
» Maseuzele de la un club erotic din București vor autostrăzi și se alătură demersului lui Ștefan Mandachi
» Poliţiştii locali au verificat magazinele de materiale de construcţii
» Brexit: UE, pesimistă, afirmă că s-a tras și “ultimul glonț” / Avertismentul lui Juncker: Nu va exista o a treia șansă
» ATENTIE la tentativele de inselaciune cu lozuri in plic falsificate !
» Declarația unică 2019, PFA și alte persoane fizice: Guvernul prelungește termenul de depunere
» Închisoare pe viaţă pentru craioveanca care împins o tânără în faţa metroului
» Vâlcea: Un şofer a fugit de la faţa locului după ce a provocat un accident rutier
» Interlopul Nuțu Cămătaru, eliberat condiționat în baza recursului compensatoriu / A executat un an și câteva luni din pedeapsa de aproape 6 ani
» Copiii din Italia vor fi trimiși acasă dacă nu sunt vaccinați, după intrarea în vigoare a noii legi
» Rezolvarea subiectelor la matematică la simularea evaluării naționale, clasa a VII-a. Prof. Roxana Goga: „La geometrie trebuia să gândeşti mai mult”
» Ce beneficii primesc angajaţii români în funcţie de domeniul în care lucrează
» Un avion a fost nevoit să se întoarcă la sol pentru că o mamă își uitase copilul: ”Domnul fie cu noi. Putem să ne întoarcem?”
» Tir răsturnat într-un sens giratoriu
» Eroare în subiectele la română de la simularea evaluării naționale. O poezie a lui Heinrich Heine, atribuită lui Șt. O. Iosif / Critic: „Ne întâlnim din nou cu un malpraxis pedagogic în întocmirea subiectelor de examen”
» Subiecte la matematică la simulare evaluare națională 2019. Testele primite de elevii din clasele a VII-a și a VIII-a

Dolj

» 3.000 de fermieri doljeni şi-au cerut subvenţiile la APIA
» Suspiciuni de fals şi abuz în serviciu la DSP Dolj
» Pușcărie pe viaţă pentru crima de la metrou
» Facturi uriașe la întreținere pentru craioveni
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Scandalul privind numirea unui director la CSM Târgu Jiu continuă
» Localnicii din Scoarţa, supravegheaţi video de autorităţile locale
» Încep lucrările de reabilitare a Casei memoriale „Iosif Keber“

Sport

» Sorin Cârţu, preşedinte cu acte şi cu entuziasm
» Fotbal / Fedele şi Meza Colli, trimişi la echipa a doua
» Fotbal / Sorin Cârţu: Suntem din nou împreună! (VIDEO)

Bani & Afaceri

» Cum obţii 20.000 de lei de la stat pentru panouri fotovoltaice

Sanatate

» Rodia, fructul minune cu cea mai mare cantitate de antioxidanți
» Prunele uscate, o bună sursă de potasiu

Educatie

» Profesor de limba română: „Greşeala de la simularea evaluării naţionale este impardonabilă“
» Subiecte mai grele la simularea de la matematică

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Avertisment de la Volkswagen:”Mașinile de oraș vor dispărea din cauza normelor de poluare!”
» 12 martie: Au fost puse în vânzare primele sticle de Coca-Cola
» Mucusul ar putea fi cheia pentru tratarea bolilor colonului si cailor respiratorii
» Celulita: Cauze, mituri, tratament
» Cele cinci tipuri de insomnie
» De la trenulețe la world wide web: inventatorul care a făcut posibil internetul așa cum îl știi azi
» 3 pași pentru a-ți găsi vocația
» Apple intră în competiție cu Netflix: Producătorul de iPhone-uri va lansa un serviciu de streaming video
» Volkswagen accelerează și anunță că va lansa 70 de noi modele electrice în zece ani. Compania avertizează că trecerea la ”electrice” va duce și la concedieri

Top