Acasă Actualitate Brexit: UE, pesimistă, afirmă că s-a tras și "ultimul glonț" / Avertismentul...

Brexit: UE, pesimistă, afirmă că s-a tras și „ultimul glonț” / Avertismentul lui Juncker: Nu va exista o a treia șansă

-

Uniunea Europeană nu își face prea multe iluzii înaintea votului de marți din Parlamentul Britanic privind acordul pentru Brexit, în condițiile în care ultimele concesii acordate cu o zi în urmă premierului Theresa May au fost considerate insuficiente de consilierul juridic al guvernului, scrie AFP.

Aceste concesii nu au schimbat cu nimic „riscul juridic” ca Regatul să rămână blocat într-o uniune vamală după Brexit, a afirmat marți procurorul general Geoffrey Cox, al cărui aviz ar putea fi determinant pentru vot.

Lira sterlină s-a devalorizat brusc după publicarea avizului lui Geoffrey Cox, care consiliază juridic guvernul.

„Dacă nu merge azi, va fi foarte complicat”, a avertizat un diplomat european. „A fost tras ultimul glonț”, a avertizat el.

În ciuda noilor garanții oferite luni seara de europeni premierului Theresa May, „există o șansă de 30% ca acordul să fie aprobat” de Parlamentul britanic, a afirmat marți un înalt oficial european implicat în negocierile cu Londra.

Premierul britanic „știe că va pierde voturile „Brexiters” din partidul său, dar asigură că le va recâștiga din altă parte”, a explicat un diplomat. La rândul lor, „cei 27 sunt neîncrezători, deoarece au auzit deja astfel de asigurări și de fiecare dată au fost dezamăgiți”.

Avizul consilierului juridic ar putea însă să fie decisiv.

Partizan al Brexitului, poziția sa a oferit argumente pentru prima respingere a acordului de divorț de către deputații britanici, în 15 ianuarie. Geoffrey Cox a fost implicat în negocierile asupra garanțiilor obținute luni, dar nu a fost prezent la Strasbourg.

„Nu va exista o a treia șansă”

Jeremy Corbyn, liderul Laburiștilor, cel mai mare partid de opoziție, a cerut luni seara membrilor partidului său să viteze împotriva acordului.

Partenerii Regatului nu își mai scund iritarea. „Nu va exista o a treia șansă”, a avertizat luni seara președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker după reuniunea de la Strasbourg cu premierul britanic.

„Nu va exista o interpretare a interpretării, o asigurare a asigurării dacă votul eșuează”, a spus Juncker. „Nu va exista o nouă negociere. Am avut destule dificultăți”, a subliniat el.

„Nu vor exista negocieri în timpul summitului european din 21 – 22 martie”, au spus și reprezentanți ai mai multor state membre.

„Sper să fie votat acordul în Camera comunelor. Nu există alternativă”, a subliniat și premierul olandez Mark Rutte.

Omologul său danez Lars Lokke Rasmussen este mai dur. „E dificil să întinzi o mână de ajutor unor oameni care își țin amândouă mâinile în buzunare”, a scris el pe Twitter.

Avertismenetele se vor multiplica pentru a „exercita o presiune puternică” asupra aleșilor britanici. „Nu mai există marjă de negociere. Gândiți-vă bine. Acesta este mesajul” europenilor, a explicat un diplomat european.

Beatrice Spătaru
Beatrice Spătaru
Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.