8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePNL somează Guvernul să abroge OUG 114, în contextul în care Comisia Europeană a declanşat infringement

PNL somează Guvernul să abroge OUG 114, în contextul în care Comisia Europeană a declanşat infringement

Liberalii somează din nou Executivul să abroge OUG 114 care prevede, printre altele plafonarea preţului gaze, în condiţiile în care Comisia Europeană a anunţat, joi, că a declanşat procedura de infringement din cauza neaplicării a două directive UE, scrie Mediafax.

Imaginea articolului PNL somează Guvernul să abroge OUG 114, în contextul în care Comisia Europeană a declanşat infringement
PNL somează Guvernul să abroge OUG 114, în contextul în care Comisia Europeană a declanşat infringement
„Guvernul României riscă sancţiuni severe din partea Comisiei Europene pe care le vor plăti toţi românii dacă nu renunţă la măsurile din OUG 114 pentru domeniul energetic. Comisia Europeană somează Guvernul României să renunţe la plafonarea preţurilor la gazele naturale prevăzută în OUG 114 pentru că este împotriva principiilor privind piaţa liberă din Uniunea Europeană şi împotriva intereselor României”, au transmis liberalii, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

„PNL a avertizat de mai multe ori Guvernul asupra riscului de declanşare a procedurii de infringement de către Comisia Europeană din cauza OUG 114 şi a informat oficialii europeni cu privire măsurile din OUG 114 care încalcă prevederile Tratatului Uniunii Europene. Limitarea preţului de vânzare a gazelor naturale, de la producător până la consumatorii casnici, nu numai că încalcă principiile de funcţionare ale pieţei unice europene dar nu ajută în nici un fel economia românească pentru că pierderile producătorilor şi furnizorilor de gaze naturale vor fi acoperite prin creşterea facturilor pentru companii”, mai spune sursa citată.

PNL susţine că tot populaţia va avea suferit de pe urma măsurilor luate prin OUG 114 „pentru că vor plăti mai mult pentru bunurile şi serviciile pe care le consumă de la companiile care plătesc facturi mai mari la gaze”

„De asemenea, plafonarea preţurilor la gazele naturale pentru producătorii interni va duce la oprirea proiectelor majore de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră şi la abandonarea unor investiţii de peste 10 miliarde de dolari în sectorul energetic. Practic, prin OUG 114, guvernul Dragnea – Dăncilă aruncă piaţa internă de gaze naturale în braţele Rusiei şi a importurilor de la Gazprom. Mai mult, o reglementare atât de abuzivă şi comunistă, împotriva economiei de piaţă, precum plafonarea preţurilor la anumite produse pentru o perioadă de trei ani, sperie investitorii din toate domeniile şi amână planurile de investiţii din întreaga economie”, susţine sursa menţionată.

Prin urmare, PNL somează încă o dată Guvernul României, „condus de un grup de interese infracţionale, în frunte cu Dragnea, Vâlcov şi Tăriceanu, să nu mai facă jocurile Rusiei în sectorul energetic, să nu mai acţioneze împotriva economiei şi a intereselor României şi să abroge OUG 114 cât mai urgent”.

Comisia Europeană a demarat mai multe proceduri ce vizează România, referitoare la neîndeplinirea obligaţiilor de stat membru (infringement), pentru piaţa energiei, servicii financiare, implementarea unor norme UE şi legislaţia privind protecţia consulară.

„O scrisoare de punere în întârziere a fost emisă pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze [Regulamentul (UE) 2017/1938]. Aceste instrumente vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială. În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE”, precizează Comisia Europeană.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS