Acasă Actualitate Franţa: Cardinalul Barbarin, condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru...

Franţa: Cardinalul Barbarin, condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru nedenunţare de abuzuri sexuale

-

Cardinalul Barbarin, simbol în Franţa al crizei Bisericii catolice afectate de cazurile de pedofilie comise de membri ai clerului, a fost găsit vinovat joi de nedenunţare de agresiuni sexuale împotriva unui minor comise de un preot din dieceza sa şi a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În absenţa cardinalului, preşedintele tribunalului corecţional din Lyon (centru-est), Brigitte Verney, „l-a declarat vinovat de nedenunţare de rele tratamente” comise împotriva unui minor între 2014 şi 2015.

Cardinalul Barbarin devine astfel cel de-a treilea episcop condamnat în Franţa pentru fapte similare, după alte două cazuri, din 2001 şi 2018.

Avocaţii cardinalului şi-au anunţat intenţia de a face recurs.

„Motivaţia instanţei nu mă convinge. Vom contesta această decizie prin toate căile de atac utile”, a declarat unul dintre avocaţii săi, Jean-Felix Luciani, menţionând că a fost dificil pentru tribunal să reziste unei astfel de presiuni cu documentare, un film… Asta pune la îndoială respectul pentru Justiţie”, a spus avocatul.

Unul dintre reclamanţi, François Devaux, a calificat condamnarea drept „o mare victorie pentru protecţia copiilor”.

„Această victorie transmite un semnal foarte puternic pentru numeroase victime şi le permite să înţeleagă faptul că sunt auzite, ascultate şi recunoscute”, a adăugat cofondatorul asociaţiei victimelor „La Parole libérée”.

Anca DUMITRAŞCU
Anca DUMITRAŞCU
Este fascinată de rapiditatea cu care circulă informaţia în mass-media şi crede că dacă lumea s-ar folosi doar de avantajele presei, barierele dintre oameni ar putea fi depăşite mai uşor.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.