24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumărul procurorilor care se delimitează de Asociația Magistraților și de Asociația Procurorilor din România continuă să crească și a depășit 800. Sunt proteste în peste 70 de parchete și instanțe din țară

Numărul procurorilor care se delimitează de Asociația Magistraților și de Asociația Procurorilor din România continuă să crească și a depășit 800. Sunt proteste în peste 70 de parchete și instanțe din țară

Peste 800 de procurori din toată țară au semnat până joi lista prin care se delimitează de Asociația Procurorilor din România și de Asociația Magistraților din România, care invocă public faptul că reprezintă voința procurorilor și care au mers la negocierile de la Guvern în urma cărora s-a decis abrogarea unui singur articol din Ordonanța de Urgență prin care au fost modificate din nou legile justiției. De asemenea, numărul celor care se alătură protestelor magistraților declanșate săptămâna trecută a crescut de la o zi la alta, fiind peste 70 de parchete și instanțe unde procurorii și judecătorii au anunțat diverse forme de protest, scrie Hotnews.

„Subsemnații, procurori în cadrul Ministerului Public, pe această cale ne delimităm public de Asociația Procurorilor din România și de Asociația Magistraților din România (asociații care invocă public că reprezintă și comunică voința procurorilor) și subliniem că aceste asociații profesionale nu vorbesc în numele nostru și nu ne reprezintă”, se arată în această notă, care este în continuare deschisă pentru semnături.

Asociația Procurorilor din România și de Asociația Magistraților din România sunt acuzate de mai multe voci din rândul procurorilor și judecătorilor de lipsă de reprezentativitate.

Asociația Procurorilor din România este condusă de Elena Iordache, procuror la Parchetul General. Ea este cea care instrumentează dosarul în care sunt vizați foștii procurori de la DNA Ploieşti Lucian Onea și Mircea Negulescu.

Cele două asociații nu au comunicat public câți membri au.

Reprezentanții celor două asociații au mers la întâlnirea de luni de la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. La finalul discuțiilor, Toader a anunțat abrogarea articolului care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți în funcțiile de la vârful parchetelor. Rezultatul nu i-a mulțumit însă pe magistrați, care cer ca OUG 7 să fie abrogată în totalitate, iar numărul celor care se alătură protestelor declanșate săptămâna trecută a crescut de la o zi la alta. Astfel, peste 70 de parchete și instanțe au anunțat proteste – suspendarea activității judiciare, suspendarea activității cu publicul sau manifestații în fața instanțelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS