Procurorii cer demisia ministrului Tudorel Toader, acuzându-l că nu respect separația carierelor și comunică informații neadevărate

Autori


Inițiativa pentru Justiție a comunicat decizia de a-i solicita ministrului justiției, Tudorel Toader, demisia, iar în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, revocarea sa din funcție, aducându-i acestuia acuzații grave.

Printr-un comunicat de presă semnat de co-președinții Sorin Lia (prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia) și Bogdan Pîrlog, procurori, Asociația Inițiativa pentru Justiție, care a declinat invitația prim-ministrului de a se prezenta astăzi la negocieri, transmite că recentele măsuri legislative îi implică în mod nejustificat pe procurori în politica penală a statului. Procurorii mai atrag atenția că prin aceleași modificări se încalcă regula generală din sistemul judiciar privind promovarea în funcțiile de conducere, afectând chiar percepția asupra independenței justiției. Ministrul Justiției este de asemenea acuzat de comunicarea în spațiul public a unor informații neadevărate atunci când a indicat că CSM ar fi autor al modificărilor contestate de corpul magistraților.

Procurorii îi cer ministrului Justiției demisia, iar în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, solicită șefilor acestuia să îl revoce din funcție. În comunicat este menționat și Avocatul Poporului, căruia i se cere ca, „în ceasul al doisprezecelea“, să își respecte rolul constituțional.

Iată comunicatul integral al membrilor asociației profesionale a procurorilor:

Asociația „Inițiativa pentru Justiție”, asociație profesională a procurorilor

Recentele măsuri legislative sunt contrare principiului constituțional al unității de acțiune ce caracterizează activitatea Ministerului Public, îi implică în mod nejustificat pe judecători în politica penală a statului (plasându-i în subordinea ministrului justiției, în masura în care vor putea deține funcții de conducere la nivelul parchetelor) și creează discriminări sub aspectul promovării în sistemul judiciar prin aceea că nu permit și procurorilor să ocupe funcții de conducere la nivelul instanțelor.

Asociația Inițiativa pentru Justitie atrage atenția asupra faptului că încălcarea regulii generale din sistemul judiciar privind promovarea în funcțiile de conducere exclusiv în ierarhia funcției de procuror sau, după caz, de judecator, poate conduce la confuzii grave privind rolul judecătorilor și procurorilor în cadrul autorității judecatoresti, fiind de natură să afecteze negativ percepția asupra independenței justiției.

Totodată, Asociația solicita dlui Tudorel Toader să-și prezinte imediat demisia, pentru modul în care a gestionat procedura de adoptare a OUG nr. 7/2019, ignorând Consiliul Superior al Magistraturii și corpul magistraților, pentru conținutul ordonanței, care încalcă vădit art. 131 și 132 din Constituția României așa cum s-a reținut în considerentele deciziei Curții Constituționale nr. 33/2018, punctele 149-151, încalcă vădit art. 124 alin. 3, 125 alin. 3 și 133 alin 2 din Constituția României și nu respectă principiului separației carierelor, precum și pentru comunicarea în spațiul public a unor informații neadevărate, indicând Consiliul Superior al Magistraturii drept autor al modificărilor contestate de corpul magistraților adoptate prin respectiva ordonanță de urgență.


În cazul în care acesta refuză să-și asume răspunderea pentru procedura de adoptare și conținutul OUG nr. 7/2019 și să-și dea demisia, solictăm prim-ministrului și președintelui României să procedeze la eliberarea acestuia din funcția de ministru al justiției.

Solicităm Avocatului Poporului să-și îndeplinească, în ceasul al doisprezecelea, rolul constituțional și să procedeze la sesizarea imediată a Curții Constituționale cu privire la dispozițiile neconstituționale ale OUG nr. 7/2019.

În ceea ce privește anunțul public al Prim-Ministrului Guvernului României “de invitare” a reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii și ai asociațiilor profesionale ale magistraților de participare la discuții pe marginea legislației în domeniul justiției și refuzul asociațiilor profesionale oneste de a participa la asemenea discuții postfactum, precizăm, în completarea comunicatului comun cu Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” că apreciem acest demers ca formal, având exclusiv scopul unui câștig de imagine și o încercare de a induce organismelor Uniunii Europene percepția falsă că modificările legislative au fost adoptate în urma unor consultări efective cu corpul magistraților și cu instituțiile fundamentale ale autorității judecătorești. Prezența Asociației nu ar avea alt efect decât acela de a credibiliza autorii regresului legislativ din domeniul justiției, precum și pe cele trei asociații fantomă, AMR, APR și UNJR care și-au pierdut orice susținere în rândul magistraților și care, prin cooperarea activă și servilă cu decidenții modificărilor nocive ale legilor justiției, au contribuit activ la dezastrul cu care se confruntă sistemul judiciar în prezent.

Asociația „Inițiativa pentru Justiție”

Copreședinți, procurori:

Lia Sorin Marian

Pîrlog Bogdan CiprianComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 25 februarie 2019

Actualitate

» APIA: Fermierii pot depune cererile unice de plată începând de vineri, 1 martie
» Rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova
» Tudorel Toader: ”Abrogăm articolul din OUG care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete”
» Preşedintele Iohannis solicită Guvernului abrogarea de îndată a OUG nr. 7/2019
» Aproape 150.000 de cetățeni o susțin pe Kovesi la Bruxelles
» CSM cere abrogarea OUG 7, privind legile Justiției
» Procurorii craioveni au protestat faţă de recentele modificări aduse Legilor justiţiei
» Infecţia virală care provoacă febra şi erupţie cutanată pe tot corpul

Publireportaj

» Soluții energetice pentru Craiova
» Ce am propus să se realizeze în acest an pentru Craiova
» Comunicat de presă

Local

» Robotica CNRG, în etapa națională a concursului First Tech Challenge

Dolj

» Stadionul „Oblemenco“, deschis și pentru alte echipe de fotbal
» Preşedintele asociaţiei, obligat să anunţe Adunarea generală printr-o scrisoare
» (VIDEO) Procurorii craioveni au protestat pe treptele Judecătoriei
» Depozitarea gunoiului, mai scumpă cu voie de la primărie
» Primarul din Băilești a pierdut procesul cu ANI
» Taxă pentru parcările dintre blocuri în Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» “Conversații cu Regele Mihai” de Stelian Tănase se lansează la Craiova
» Craiova: “De ce să sortăm gunoiul?” la “Aman”

Gorj

» Microscop performant pentru intervenţiile la nivelul coloanei vertebrale
» Din nou gunoi aruncat pe marginea Transalpinei
» Medicul Elena Vlad, audiată în Comisia de Sănătate a CJ Gorj
» Betonul amprentat din centrul municipiului Târgu Jiu va fi înlocuit
» Ninsorile au distrus parţial corturile pentru târgul de mărţişoare
» Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj
» Gorj: Sorin Boza, numit preşedinte al PATROMIN

Olt

» Olt: Acţiuni pentru combaterea braconajului piscicol

Mehedinţi

» Razii ale poliţiştilor mehedinţeni
» Mehedinţi: Peste 200 de sancţiuni, aplicate în ultimele 72 de ore

Vâlcea

» Vâlcea: Persoane bănuite de furt depistate de poliţişti
» Vâlcea: Cărbune transportat ilegal, confiscat
» Vâlcea: Transport ilegal de peşte depistat de poliţişti

Sport

» Craiova, în barajul de promovare în Superligă
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (22-25 februarie)

Sanatate

» Semne care ascund probleme cu glanda tiroidă
» Avocado, fructul minune

Educatie

» Concurs Burse Earlscliffe College Marea Britanie 2019

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Tratamentul uitat de multă vreme
» Cea mai prost îmbrăcată celebrităte la Oscar 2019
» O istorie colorată a culorilor
» Deliciu absolut fabulos, de pe malul Bosforului
» Jurnale care au făcut istorie
» Cum scapi de mucegaiul din casă în mod natural
» Donuts vegane cu glazură de sirop de arţar
» Remediul ayurvedic din 3 ingrediente care elimină pe loc balonarea
» Cum să nu te îngraşi în perioadele de stres

Top