6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis critică foarte dur guvernarea PSD: Bugetul pe 2019 este bugetul ruşinii naţionale. PSD nu guvernează pentru români, ci pentru Dragnea. Voi sesiza CCR

Iohannis critică foarte dur guvernarea PSD: Bugetul pe 2019 este bugetul ruşinii naţionale. PSD nu guvernează pentru români, ci pentru Dragnea. Voi sesiza CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că bugetul este unul nerealist, supraevaluat şi întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent şi incapabil să conducă România. Şeful statului a precizat că sesizează la CCR Legea bugetului de stat pe 2019, scrie Mediafax.

„Un lucu este clar. Guvernarea PSD a eşuat. În spitale probleme peste probleme, educaţia este subfinanţată, economia este bulversată mai ales după ordonanţa 114, dată în mare taină la sfârşitul anului trecut. De autostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiţie, păi întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiţiei şi a statului de drept, cu obiectivul de a pune mâna pe justiţie”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că bugetul prezentat de Guvernul Dăncilă este unul al ruşinii naţionale, nerealist, supraevaluat şi întârziat.

„PSD nu guvernează pentru români, ci pentru Dragnea. PSD e incompetent şi incapabil să conducă România (…) Bugetul ruşinii naţionale are aspecte clare de neconstituţionalitate, nu se respectă chestiuni asumate faţă de UE, se încalcă drepturi fundamentale”, a spus preşedintele.

„PSD a avut grijă să aloce 150 de mil. va primi PSD din finanţarea partidelor, pentru asta sunt bani”, a mai afirmat Iohannis.

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat miercuri că şeful statului cataloghează Executivul drept unul al imposturii, nereuşind să dea un buget pe 2019 care să răspundă nevoilor. Proiectul a ajuns miercuri la Klaus Iohannis, acesta urmând să ia o decizie zilele următoare

„Au trecut 3 luni, subliniez, 3 luni de când PSD trebuia să prezinte public proiectul de buget pentru acest an! Abia astăzi bugetul de stat pentru anul 2019 a ajuns la Preşedintele României pentru promulgare. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage încă o dată atenţia că bugetul de stat pentru anul 2019 nu este destinat dezvoltării şi progresului României, ci bunăstării PSD.

Bugetul pentru anul 2019, croit din imaginaţia PSD pe baza unor cifre exagerat de optimiste, reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilităţii şi modului defectuos prin care social-democraţii au decis să guverneze România. În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la sustenabilitate, PSD a mers înainte cu bugetul, aşa cum a decis de fapt grupul restrâns de la vârful acestui partid, care are interese paralele cu cele ale românilor”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Bugetul de stat pentru anul 2019 face rabat de la cele mai elementare condiţii de legalitate şi procedură, susţine sursa citată.

„Întârzierea neexplicată nici până în prezent a bugetului denotă de fapt lipsa de soluţii a Guvernului PSD, soluţii pentru problemele reale ale cetăţenilor. Un Guvern care şi-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenţei, care a picat cu brio, iată, şi acest test important – acela de a construi un buget credibil, sustenabil şi la timp pentru nevoile românilor. Mai grav, la baza elaborării sale nu au stat priorităţile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreţionar, în propriul beneficiu politic şi pentru a asigura resurse pentru clientelă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să ia o decizie cu privire la buget în zilele următoare.

„Însăilarea neprofesionistă trecută pe repede înainte de PSD prin Parlament, fără dezbateri reale, pune în pericol stabilitatea economică a României. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că bugetul votat de către coaliţia majoritară este presărat cu estimări suprarealiste şi, de fapt, nu ţine cont de contextul economic. Taxele şi impozitele majorate de PSD, dobânzile mai mari, preţurile care au crescut constant, reducând, de fapt, puterea de cumpărare, sunt elemente care arată că şi în 2019 situaţia economică va fi mult sub aşteptările pe care, de fapt, se bazează Guvernul. Preşedintele României consideră că este ridicol să caracterizezi bugetul pe 2019 drept un buget dedicat investiţiilor, când cifrele indică un buget mai degrabă de austeritate, cu finanţare de subzistenţă, cu zero investiţii pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări şi chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente”, a spus sursa citată.

Mădălina Dobrovolschi a declarat că, în realitate, bugetul amputează investiţiile din fonduri naţionale la nivel local faţă de anul precedent.

„Sunt prevederi lipsite de credibilitate în raport cu capacitatea scăzută a guvernului, deja demonstrată, de absorbţie a acestora. Pentru ca România să se modernizeze, ar fi trebuit ca fondurile să fie alocate către programe de investiţii reale, nu către camarila de partid. Dacă prin asumarea acestui buget al subdezvoltării, PSD nu a făcut decât să îşi demonstreze încă o dată iresponsabilitatea politică, Partidul Naţional Liberal a obţinut o victorie importantă în Parlament pentru milioane de familii din România. Susţinerea şi adoptarea amendamentului PNL de majorare a alocaţiilor pentru copii este o măsură necesară şi mai mult decât binevenită, care, în mod condamnabil, să ne amintim, s-a lovit de opoziţia fermă a Partidului Social Democrat.

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că nicăieri în programul de guvernare nu sunt menţionate creşterile enorme de fonduri alocate partidelor parlamentare, creşteri care se regăsesc în bugetul de stat pe anul în curs şi de care PSD profită în cea mai mare măsură. De asemenea, programul de guvernare al PSD nu include nici transferarea unor servicii sociale în sarcina bugetelor locale, schimbare prin care bugetele locale resimt presiuni bugetare suplimentare, cu efectul sacrificării investiţiilor indispensabile pentru calitatea vieţii cetăţenilor la nivelul comunităţilor locale”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS