Angajați ai producătorului de echipamente telecom Nokia, care în 2016 a preluat Alcatel-Lucent, au protestat în Franța contra unui plan de reorganizare ce ar duce la desființarea unor locuri de muncă, scrie Zonebourse, care citează AFP. Angajații sunt îngrijorați că va urma o delocalizare către România, Ungaria și Portugalia. Nokia a preluat activitățile Alcatel-Lucent de la Timișoara unde în 2015 a demarat un proiect de mutare a tuturor activităților într-un singur loc. În 2017 compania a anunțat un plan de investiții de 73 milioaner euro la Timișoara.

Marți, 150 de angajați de la Nokia au protestat la Paris împotriva delocalizării și a concedierilor. La situl de la Nozay sunt vizate 354 de posturi, iar sindicatele au făcut apel la angajați să protesteze pentru a încerca să schimbe situația.

Sindicaliștii spun că delocalizarea va duce și la pierderea unor clienți și avertizează că europenii trebuie să dezvolte tehnologii cheie precum 5G. și nu companiile chineze.

Nokia a preluat Alcatel-Lucent cu 15,6 miliarde euro în 2016, ca parte a tranzacției fiind și preluarea activităților Alcatel-Lucent care la Timișoara are pestre 1.600 de angajați. Centrul dezvoltă tehnologii broadband wireless care sunt aplicate în domenii precum Internet of Things, big data și noile tehnologii de comunicații mobile.

După preluare au fost anunțate mai multe faze de restructurare și de reducere a efectivelor noii companii pe plan mondial.

Protestele au început de mai bine de o săptămână la sit-ul din Essonne unde salariații au blocat activitatea și spun că vor cu orice preț să evite restructurările.

Beatrice Spătaru
Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.