Iohannis, la Munchen: Răspunsul meu la provocările de securitate şi apărare este coeziunea / Preşedintele, despre Brexit: Ceasul ticăie

Klaus Iohannis (Foto: presidency.ro)
Autori


Preşedintele Klaus Iohannis declarat, sâmbătă, la cea de-a 55-a conferinţă pentru Securitate de la Munchen, că răspunsul său la provocările de securitate şi apărare de la nivel internaţional este coeziune, în cel mai larg sens al ei, informează Mediafax.

„Punctul de plecare inevitabil al oricărei discuţii pe teme de securitate şi apărare este complexitatea mediului internaţional actual. Ne confruntăm în acelaşi timp atât cu ameninţări clasice, cât şi asimetrice, din diferite direcţii strategice. Şi acestea nu sunt îngrijorări doar la nivelul politicienilor, al militarilor şi al strategilor. Astăzi, temerile cu privire la securitate reprezintă o preocupare predominantă a cetăţenilor noştri europeni. În acelaşi timp, sistemul internaţional multilateral se află sub o presiune crescândă, iar adaptarea sa la noile realităţi este pentru noi probabil cea mai mare provocare”, a afirmat Klaus Iohannis, discursul susţinut la Munchen.

Acesta a vorbit că este prioritară coeziunea pentru România, ca Preşedinţie a Consiliului UE şi toate statele membre trebuie să aibă o abordare unitară asupra securităţii şi apărării şi să pledeze pentru eliminarea diviziunilor.

„Care ar fi trebui să fie răspunsul nostru european la aceste provocări? Răspunsul meu este coeziunea, în sensul său cel mai larg. Întrucât discuţiile cu privire la viitorul Europei sunt prioritare pe agenda europeană în timpul actualei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, deţinută de România, este nevoie de o abordare coezivă şi incluzivă din partea Statelor Membre şi a instituţiilor europene. De aceea, acest mesaj de unitate şi de coeziune defineşte fundamental priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Abordarea noastră se concentrează pe facilitarea consensului, pe eliminarea diviziunilor şi pe găsirea unei poziţii comune în ceea ce priveşte modalităţile incluzive de consolidare a Uniunii. Securitatea şi apărarea nu fac excepţie. Dimpotrivă, acestea reprezintă componente fundamentale ale viitorului Uniunii – ele dau credibilitate acţiunii noastre externe şi sunt o garanţie a faptului că ne păstrăm şi ne dezvoltăm vocaţia noastră pentru multilateralism”, a completat şeful statului.

Klaus Iohannis a adăugat că în ultimii trei ani au fost obţinute rezultate semnificative în mai multe domenii, cum ar fi capacităţile de apărare, cooperare în industria apărării şi angajamente operaţional.

„De câtva timp, din foarte multe motive, progresul nu a fost uniform. Cu toate acestea, în special în ultimii doi sau trei ani, am obţinut rezultate semnificative în toate domeniile – capacităţi de apărare, cooperare în domeniul industriei de apărare, angajamente operaţionale. De asemenea, am înregistrat progrese semnificative şi în ceea ce priveşte crearea condiţiilor pentru ca Uniunea Europeană să aibă un rol mai ambiţios în gestionarea crizelor civile. Acesta este doar începutul – dar este unul promiţător, oferind o bază solidă pentru activitatea noastră viitoare”, a explicat preşedintele României.

Iohannis, despre Brexit: Ceasul ticăie. 29 martie e data limită şi trebuie să avem un răspuns

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la cea de-a 55-a conferinţă pentru Securitate de la Munchen, că trebuie să avem un răspuns cât mai rapid din partea Marii Britanii, pentru că 29 martie este data limită pentru Brexit, iar „ceasul ticăie”.


„Brexit este un subiect asupra căruia am discutat foarte mult anul trecut pentru că suntem foarte preocupaţi. Noi, UE 27 regretăm decizia luată de Marea Britanie prin referendum. Respectăm această decizie dar asta nu înseamnă că o sărbătorim. Este o problemă majoră. Avem o echipă de negociere şi un foarte bun şef al acesteia, Michel Barnier. Acordul este unul bun. UE 27 l-a aprobat şi acum aşteptăm aprobarea din partea Marii Britanii”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat în cadrul dezbaterii de la Munchen care este poziţia sa pe subiect, ca reprezentant al Preşedinţie române a Consiliului UE.

Şeful statului a adăugat că sunt o seride abordări diferite în Parlamentul britanic, însă poziţia României este în favoarea unui Brexit cu acord pentru a avea o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

„Sunt multe abordări în parlamentul britanic, iar lumea se întreabă dacă Brexit se va încheia sau nu cu un acord. Ei bine, sincer, nimeni nu are un răspuns acum legat de cum se va încheia acest proces al ieşirii UK din UE. Suntem de acord o cu o retragere ordonată, o aprobare a Acordulului care este cel mai bun Acord posibil. În politică este imposibil să găseşti o soluţie ideală pentru ambele părţi. Este întotdeauna nevoie de compromis şi negociere. Acestea sunt negocierile şi am găsit un compromis bun. Chestiunile acestea trebuie clarificate în următoarele săptămâni pentru că ceasul ticăie, 29 martie este data limită şi trebuie să avem un răspuns până atunci”, a explicat preşedintele României.

Acesta a vorbit şi despre necesitatea unei viitoare relaţii cu Marea Britanie, după Brexit.

„Referitor la viitoarea relaţie cu Marea Britanie, aceasta este extrem de importantă pentru noi toţi şi toată lumea este de acord că vom avea o relaţie pe viitor cu UK. Este evident că avem nevoie unii de alţii. Nu este deocamdată clar ce formă va lua Brexit. România este cu siguranţă în favoarea unei retrageri ordonate şi a Acordului negociat şi aprobat de UE 27”, a conchis Iohannis.

Klaus Iohannis participă, sâmbătă, la cea de-a 55-a conferinţă pentru Securitate de la Munchen, unde a deschis, în calitate de reprezentant al Preşedinţiei române a Consiliului UE, seria de dezbateri alături de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah Elsisi, stat care deţine în prezent Preşedinţia Uniunii Africane.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 16 februarie 2019

Actualitate

» Tudorel Toader vrea să stabilească prin OUG procedura de selecţie a candidatului României pentru Parchetul UE
» PSD Dolj a votat pentru susţinerea candidaturii lui Claudiu Manda la europarlamentare
» Tribunalul Harghita: 25 de persoane, acuzate de trafic de minori, achitate după ce faptele s-au prescris
» Papa Francisc, decizie unică în epoca modernă. Un cardinal a fost exclus din Biserică pentru abuzuri sexuale
» Vreme caldă în acest weekend, cu temperaturi de până la 14 grade
» Iohannis, la Munchen: Răspunsul meu la provocările de securitate şi apărare este coeziunea / Preşedintele, despre Brexit: Ceasul ticăie
» Amenzi de 855.000 de lei pentru comercianţii care vând grăsimi hidrogenate în loc de brânzeturi. Olt, Dolj, Gorj şi Mehedinţi, printre judeţele controlate
» (SURSE) PNL amână validarea candidaţilor pentru europarlamentare, programată pentru luni
» Pesta porcină, confirmată în gospodării din Bacău şi Botoşani
» CNSP a publicat Planul de adoptare a monedei euro. Vezi ce obiective strategice trebuie să îndeplinească România
» Mircea Drăghici îşi anunţă retragerea candidaturii pentru funcţia de ministru al Transporturilor
» (Ora 08.00) IGPR anunţă că nu sunt restricţii de circulaţie pe drumurile din ţară
» NASA pregăteşte o misiune care ar putea salva omenirea de la dispariţie

Local

» Vâlcea: Incendiu la o anexa gospodareasca din localitatea Paușești Maglași
» Râmnicu Vâlcea: Minor de 13 ani, lovit de o mașină pe trecerea de pietoni

Dolj

» Secţie de votare la Universitatea din Craiova, pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova
» Craiova: Proiectul de modernizare a depoului de tramvaie, supus aprobării Consiliului Local

Gorj

» Gorj: Angajat al CEO, mort la locul de muncă

Sport

» Handbal (m) / Ce meci nebun la sala mică! (FOTO, VIDEO)
» Tenis / Simona Halep a pierdut finala turneului de la Doha (WTA)
» Fotbal / Victorie „scurtă“, dar meritată la Pitești

Sanatate

» Gripa face o nouă victimă. O femeie de 27 de ani, din Prahova, a decedat după ce a fost confirmată cu virus gripal tip A

Top