16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn tablou a lui Gauguin, estimat la aproape un milion de euro a scos la licitaţie

Un tablou a lui Gauguin, estimat la aproape un milion de euro a scos la licitaţie

Un tablou inedit din tinereţea pictorului francez Paul Gauguin a fost estimat de specialişti la 600.000 – 900.000 de euro. Acesta urmează să fie scos la vânzare de casa de licitaţii Sotheby’s, la Paris, pe 29 martie, conform Le Figaro.

Conservat în aceeaşi colecţie privată vreme de aproape o sută de ani, opera „Le jardin de Pissaro, Quai du Pothius à Pontoise” este un peisaj impresionist realizat în 1881 şi va fi unul dintre loturile cheie ale licitaţiei organizate de casa Sotheby’s pe 29 martie, scrie Mediafax.

Paul Gauguin, în 1881, la doar 33 de ani, ducea o viaţă confortabilă de burghez în Paris, alături de soţia sa de origine daneză, Mette-Sophie Gad, şi de cei cinci copii ai lor. Făcuse deja cunoştinţă cu impresioniştii, câţiva ani mai devreme, prin intermediul lui Gustave Arosa, om de afaceri şi mare amator de artă. În 1874, îl cunoscuse pe Camille Pissarro, care l-a făcut să iubească pictura şi să îşi expună lucrările alături de ale sale. În 1882, Gauguin îşi va abandona slujba la bursă pentru a se dedica exclusiv picturii.

Tabloul scos la licitaţie este reprezentativ pentru perioada de început a pictorului Paul Gauguin.

Reprezentanţii casei Sotheby’s spun că lucrările din această perioadă de tinereţe a lui Gauguin ajung foarte rar la licitaţii.

Ca mulţi alţi artişti, Paul Gauguin a devenit celebru post-mortem, în 1903, la vârsta de 54 de ani. Opera sa a fost sursă de inspiraţie pentru avangarda franceză şi mulţi artişti moderni, precum Pablo Picasso şi Henri Matisse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS