14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, după Tanzania şi Uganda în privința măsurilor luate împotriva exploatării şi abuzului sexual al copiilor

România, după Tanzania şi Uganda în privința măsurilor luate împotriva exploatării şi abuzului sexual al copiilor

Sute de cazuri de abuz şi exploatare sexuală a copiilor sunt înregistrate anual în România, afirmă organizația World Vision, care citează un studiu ce arată că țara noastră stă, într-un studiu de profil al EIU, mai rău decât țări precum Tanzania sau Uganda.

România a obţinut un scor de 52,8 din 100 în privința măsurilor luate împotriva exploatării şi abuzului sexual al copiilor, conform studiului Out of the shadows lansat de The Economist Intelligence Unit la începutul acestui an.

Astfel, ţara noastră ocupă poziţia 21 din cele 40 de ţări analizate în acest studiu – clasându-se după Tanzania, Kenya şi Uganda – şi are cel mai mic scor general din Uniunea Europeană, fiind depăşită și de Serbia, care a obţinut un scor de 58,2. Cel mai mare scor a fost obţinut de Marea Britanie (82.7), urmată de Suedia (81,5) şi Canada (75,3).

În privința României, rapoarte oficiale arată că aproape două treimi dintre cazuri vizează copii din mediul rural, iar jumătate dintre aceşti copii sunt abuzaţi în familie, spune World Vision România, fundaţie implicată în prevenirea riscului de abuz, neglijare sau exploatare a copilului prin programe şi campanii de conștientizare la nivelul comunității, cele mai multe cu implicarea copiilor.

În 2017, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a înregistrat 817 cazuri de abuz şi exploatare sexuală.

”Trebuie să ţinem cont de faptul că aceste cazuri raportate reprezintă doar o parte dintre abuzurile petrecute în România, asta pentru că fiecare cifră oficială ascunde realitatea altor sute de cazuri neraportate. Aşadar, deşi problema exploatării şi abuzului sexual faţă de copii este una extrem de gravă, scorul obţinut arată că ţara noastră este deficitară atât în ceea ce priveşte resursele alocate şi capacitatea statului de răspuns la această problemă, cât şi în ceea ce priveşte implicarea mediul de afaceri, societăţii civile şi mass-mediei în prevenirea riscurilor şi sprijinirea victimelor”, spune sursa citată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS