16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrump şi-a făcut bilanţul la jumătatea mandatului. El a lansat un avertisment dur împotriva Chinei

Trump şi-a făcut bilanţul la jumătatea mandatului. El a lansat un avertisment dur împotriva Chinei

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, lansat un avertisment dur împotriva Chinei în discursul anual despre starea Uniunii. Liderul aflat la jumătatea mandatului a făcut un bilanț al realizărilor sale de până acum şi şi-a prezentat planurile de viitor. El a făcut apel la unitate, dar a insistat pentru construcția zidului de la granița cu Mexicul. De asemenea, a anunțat un nou summit cu Coreea de Nord la sfârşitul lunii.
„Am mult respect pentru preşedintele Xi şi lucrăm la un nou acord comercial cu China, dar trebuie să includă schimbări structurale reale pentru a pune capăt practicilor comerciale neloiale, a reduce deficitul nostru cronic şi a proteja locurile de muncă americane”, a afirmat preşedintele Statelor Unite, care a declanşat un adevărat război comercial împotriva Chinei pentru a o aduce la masa negocierilor.
Donald Trump şi omologul său Xi Jinping au încheiat un armistiţiu de 90 de zile cu prilejul summitului lor de la Buenos Aires, pe 1 decembrie. Ulterior, au început negocierile care includ pe agendă reechilibrarea balanţei comerciale în favoarea SUA, dar şi respectarea proprietăţii intelectuale sau transferul forţat de tehnologie.

Cele două părţi, care au discutat deja la Beijing şi Washington şi urmează să se întâlnească din nou în curând în capitala Chinei, sunt discrete în ce priveşte stadiul acestor discuţii înainte de termenul limită de la 1 martie.

Donald Trump şi Xi Jinping se vor întâlni în februarie pentru a negocia personal punctele cele mai delicate şi a semna un eventual acord.

În cazul unui eşec, Donald Trump a ameninţat că va mări taxele vamale de la 10% în prezent la 25% asupra unor produse importate din China în valoare de 200 de miliarde de dolari.
În discursul său, Donald Trump a făcut apel la unitate politică pentru a depăși obstacolele interne, denunțând “anchete partizane ridicole”.

Amintind că au mai rămas doar 10 zile în care poate fi adoptat bugetul federal pentru a evita un nou blocaj al adiministrației, liderul de la Casa Albă şi-a apărat proiectul zidului pe care îl vrea ridicat la graniţa cu Mexicul, invocând nevoia de a proteja națiunea de traficanții de migranți și de droguri.
Președintele SUA s-a declarat solidar cu poporul din Venezuela, țară din America de Sud care se zbate în criză politică și economică. Donald Trump a criticat regimul condus de Nicolas Maduro și a dat asigurări că țara sa nu va susține niciodată socialismul.
Cât privește dosarul nord-coreean, liderul american a anunțat că va avea o nouă întrevedere cu omologul de Phenian, Kim Jong-un, la finalul lunii februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS